Kosten restauratie eerst betalen, dan mogelijke Malevitsj terug

Kort geding Een Russische eigenaar weigerde 170.000 euro te betalen voor onderzoek naar een schilderij. Van de rechter moet dat nu wel. De mogelijke Malevitsj is wellicht 60 miljoen waard.

Malevitsj aan het werk in 1932. Foto Charnelhouse.org
Malevitsj aan het werk in 1932. Foto Charnelhouse.org

Restauratie- en onderzoeksatelier Redivivus in Wassenaar mag een schilderij dat mogelijk gemaakt is door de Russische schilder Kazimir Malevitsj (1878-1935) vasthouden, totdat de Russische eigenaar de rekening voor onderzoek naar de authenticiteit van het schilderij heeft voldaan. Dat heeft de Rechtbank Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat door de in Moskou wonende eigenaar was aangespannen.

Redivivus, een atelier dat deels in Museum Voorlinde is gehuisvest, restaureerde het betwiste schilderij van het najaar 2015 tot juni 2017. Gedurende die periode werd afgesproken dat Redivivus ook de eigendomsgeschiedenis en de authenticiteit van het schilderij zou onderzoeken. Mogelijk gaat het om een schilderij van Malevitsj dat in de jaren twintig zoek is geraakt. De eigenaar dicht het werk een waarde van 60 miljoen euro toe.

Volgens de eigenaar zou Redivivus alleen voor het onderzoek worden betaald bij het behalen van een bepaald resultaat. Wat dat resultaat zou moeten zijn, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Redivivus wilde het schilderij pas afgeven als de rekening voor het onderzoek, een bedrag van 170.000 euro, is betaald.

De rechtbank doet geen uitspraak over de hoogte van de rekening. Wel heeft Redivivus volgens het vonnis recht op een vergoeding en mag het het schilderij voorlopig vasthouden.