Koersdip euro vermoedelijk door automatisering handel

Handel was er nauwelijks op 25 december, net zo min als economisch nieuws. Toch zakte de euro op Eerste Kerstdag plotseling 3 procent ten opzichte van de dollar, om het verlies vervolgens in een mum van tijd weer goed te maken. Vermoedelijk ligt de oorzaak van deze flash crash, zoals beurshandelaren zo’n plotselinge koersval noemen, in de elektronische handel.

De Britse zakenkrant Financial Times citeert verschillende handelaren die de daling wijten aan geautomatiseerde valutahandel (algorithmic trading) in combinatie met lage handelsvolumes. Eén order kan in zo’n geval razendsnel een serie transacties ontketenen, die zelfs een wereldmunt als de euro flink in beweging brengen. Fundamentele oorzaken voor de koersbeweging waren niet aanwijsbaar.

Het is zeker niet de eerste keer dat zoiets zich voordoet. De beroemdste flash crash vond plaats op 6 mei 2010, toen de belangrijkste Amerikaanse beursindices in een kwartier tijd met ruim 10 procent daalden. Levensmiddelenconcern Procter & Gamble verloor plots zelfs 37 procent van zijn waarde, terwijl de aandelen van adviesbureau Accenture korte tijd maar 1 cent kostten. Direct na de spectaculaire koersval maakten de beurzen het verlies weer goed. Eén handelaar zou destijds met gemanipuleerde orders de markt op hol hebben doen slaan.