Verbij en Ronald Mulder naar Spelen op 500 meter

Op de 3.000 meter mag Ireen Wüst haar olympische titel gaan verdedigen. Ook Antoinette de Jong gaat op die afstand naar de Spelen volgend jaar.

Ronald Mulder. Foto Erik Pasman/ANP

Ronald Mulder heeft zich in Heerenveen overtuigend geplaatst voor de 500 meter op de Olympische Winterspelen begin volgend jaar. De schaatser won de afstand in een razendsnelle tijd. Regerend olympisch kampioen Michel Mulder werd teleurstellend zesde en zal zijn titel dus niet verdedigen. Kai Verbij kan eveneens zijn koffers pakken: hij werd tweede en mag daardoor ook naar Pyeongchang.

De 500 meter werd een waar slagveld. Eén van de grote favorieten voor de olympische titel, Dai Dai Ntab kende twee valse starts en was meteen uitgeschakeld. Ook Hein Otterspeer wist zich als de nummer vier niet te plaatsen. Jan Smeekens eindigde als derde en moet afwachten of hij op de 500 meter mag afreizen naar Zuid-Korea. De nummers een en twee op elke afstand zijn zeker van hun plek, de overige plaatsbewijzen worden door de KNSB toegewezen via een ingewikkelde prestatiematrix.

Winnaar Ronald Mulder reed een razendsnelle tijd: 34.49. Kai Verbij kwam daar met 34.81 niet aan te pas. Het is voor het eerst dat de kwalificatieplekken op deze afstand slechts op basis van één 500 meter werden verdeeld. In Pyeongchang zullen de medailles ook verdeeld worden op basis van één 500 meter.

Wüst op 3.000 meter naar Spelen

Ireen Wüst heeft zich op de 3.000 meter geplaatst voor de Olympische Winterspelen. De schaatsster werd op het kwalificatietoernooi tweede op de afstand achter winnares Antoinette de Jong. Die zal begin volgend jaar eveneens afreizen naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Carlijn Achtereekte werd derde en plaatst zich mogelijk ook voor de Spelen.

De Jong kwam in de zevende van acht ritten tot een tijd van 4.02,07. Wüst leek tot twee rondes voor het einde op weg naar winst op de afstand waarop ze tweemaal olympisch kampioen werd. Uiteindelijk finishte zij in 4.03,39 ruim een seconde achter De Jong. Beide schaatssters golden vooraf al als topfavorieten op de drie kilometer.

Wüst wist uiteindelijk Achtereekte ternauwernood voor te blijven. De Overijsselse reed verrassend naar 4.03,99. Zij moet nu afwachten wat concurrenten op andere afstanden doen.

    • Jorg Leijten