Geschil Zuid-Korea en Japan om ‘troostmeisjes’ gaat verder

Volgens Seoul is niet genoeg rekening gehouden met het standpunt van de vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen zijn misbruikt.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha tijdens de persconferentie over de zogeheten troostmeisjes woensdag.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha tijdens de persconferentie over de zogeheten troostmeisjes woensdag. Foto AP/Jung Yeon-je

In de overeenkomst tussen Japan en Zuid-Korea over de Koreaanse ‘troostmeisjes’, de vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslaven zijn misbruikt door Japanse militairen, is niet genoeg rekening gehouden met de slachtoffers. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag na onderzoek bekendgemaakt, meldt persbureau Yonhap.

De twee landen kwamen in 2015 overeen dat Japan een miljard yen (ruim 7,5 miljoen euro) zou uitkeren aan de slachtoffers. Ook bood Tokio formeel excuses aan voor het gedane onrecht. Daarmee zou het geschil rondom de troostmeisjes volgens de toenmalig Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de Japanse premier Shinzo Abe definitief opgelost zijn.

De nieuwe president Moon Jae-in zei afgelopen zomer dat Zuid-Koreanen het niet eens zijn met de overeenkomst. Er werd een onderzoek ingesteld naar het verloop van de onderhandelingen. Daaruit concludeert Seoul nu dat slachtoffers niet genoeg zijn gehoord. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha bood tijdens een persconferentie namens de overheid excuses aan voor het controversiële akkoord:

“De overeenkomst werd grotendeels opgesteld op basis van standpunten van de overheid, zonder voldoende rekening te houden met die van de slachtoffers.

De minister pleit daarom voor een “slachtoffergerichte benadering” van de kwestie die “de universele standaard is in het oplossen van mensenrechtenkwesties”. Seoul gaat nu kijken naar mogelijke vervolgstappen.

‘Herziening onacceptabel’

Tokio stelt dat een herziening van de overeenkomst tussen beide landen “onacceptabel” is, schrijft Reuters. In een verklaring zegt de Japanse minister van Buitenlandse Zaken: “De overeenkomst werd zeer gewaardeerd door de internationale gemeenschap. Als Zuid-Korea een reeds uitgevoerde overeenkomst probeert te herzien, dan zal dit de verhoudingen tussen Japan en Zuid-Korea onhandelbaar maken.”

Tijdens de oorlog werden zo’n 200.000 vrouwen en meisjes gedwongen om zich als troostmeisje ten dienste te stellen van Japanse militairen. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit Korea, en verder ook uit Nederland, China en Indonesië. Enkele tientallen Zuid-Koreaanse troostmeisjes zijn nog in leven.

Om de slachtoffers te eren werden beelden van vijf troostmeisjes geplaatst in bussen die in Seoul langs de Japanse ambassade rijden: In Zuid-Korea rijden ‘troostmeisjes’ mee in bussen

De kwestie is al decennialang een gevoelig punt in de betrekkingen tussen beide landen. Tokio weigerde eerder excuses aan te bieden. Toen uiteindelijk twee jaar geleden de overeenkomst gesloten werd, was dat in de ogen van veel Zuid-Koreanen niet genoeg. Volgens Japanse tegenstanders van de overeenkomst hadden de vrouwen seks uit vrije wil omdat ze er geld mee wilden verdienen.

Spanningen Noord-Korea

De kwestie over de troostmeisjes kan nu wederom voor verdere spanningen zorgen in de regio. Japan en Zuid-Korea zijn beide belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten en cruciale spelers in het oplossen van het conflict rondom Noord-Korea’s nucleaire ambities.

    • Christiaan Paauwe