Dit zijn de tien meest gelezen stukken van 2017

Het beste van NRC
Welke stukken lazen NRC-lezers in 2017 het meest? De Tweede Kamerverkiezingen, de aanslag in Manchester en het overlijden van Tijn (6). Een terugblik op het jaar.

 1. Youp schreef een brief aan Tijn

  Tijn (6) werd bekend met zijn nagellakactie voor 3FM Serious Request. Op 7 juli 2017 overleed hij aan de gevolgen van hersenstamkanker. Youp van ’t Hek schreef een ontroerende column. “Heb je terwijl je god lakte nog kunnen vragen waarom jij hier zo vroeg weg moest van de aarde?”

  Tijn Kolsteren bij 3FM Serious Request. ANP

 2. Tegenstanders van vaccinatie, lees deze voorbeelden en huiver

  Tegenstanders van vaccinatie zijn ongevoelig voor argumenten, ervaart deze huisarts. Daarom deelt ze haar ervaringen met het reanimeren van niet-ingeënte kinderen die “daadwerkelijk bedoeld zijn om bang te maken”.

  ANP

 3. Programmawijzer

  Nooit eerder was er zoveel om de zwevende kiezer te doen als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar. NRC maakte een overzicht van de verkiezingsprogramma’s om de keuze gemakkelijker te maken.

 4. Teruglezen: liveblog over de Tweede Kamerverkiezingen

  De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was 81,9 procent. Hoe die dag verliep? Je leest het in ons liveblog van 15 maart.

  ANP

 5. In 1977 was het veel gevaarlijker

  In mei blies een zelfmoordterrorist zich op bij een concert van Ariana Grande in Manchester. Ralf Bodelier schreef een brief aan zijn dochter die veel concerten bezoekt. De terreur die haar leeftijdsgenoten ondervonden, kan ook zijn dochter overkomen. Maar hoe reëel is die angst eigenlijk?

  ANP

 6. Youp schreef over Nouri

  Youp van ’t Hek zag een foto van Nouri en Huntelaar. Appie was zeven en Klaas-Jan een jaar of drieëntwintig. Dit jaar zouden ze samen gaan spelen. Huntelaar in de herfst en Appie in de lente van zijn carrière. Dat ging helaas niet door.

  ANP

 7. Benieuwd hoe vaak je naam voorkomt? Zoek het hier op

  Heet je Anna, Tess of Emma? Dan heb je er in 2016 bijna zevenhonderd naamgenoten bijgekregen. In onze zoekmachine kan je opzoeken hoeveel mensen jouw naam dragen.

  ANP

 8. Een jaar na Zaventem

  Alexander en Sascha Pinczowski werden op 22 maart 2016 gedood bij de zelfmoordaanslagen op Zaventem, de luchthaven van Brussel. Hun ouders, Marjan Pinczowski-Fasbender en Edmond Pinczowski, hebben nu geen kinderen meer. Voor het eerst deden ze hun verhaal. “Als de dag een nachtmerrie is, is de nacht een verlossing.”

  Ans Brys

 9. Hoe vrouwen hun autisme camoufleren, en daaronder lijden

  Vrouwen lijden veel vaker aan een autismespectrumstoornis dan gedacht. Het valt minder op omdat ze het beter camoufleren dan mannen. Maar dat werkt weer burn-outs en depressie in de hand.

  Attila Balazs/EPA

 10. Dit is de top-10 van taalergernissen

  Japke-d. Bouma kan natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Wekelijks schrijft Japke-d. over de taal die ze om zich heen hoort. Deze column over taal waar mensen zich het meest aan ergeren ging door het dak.

  • Miriam Vieveen
  • Pepijn Keppel