In beeld

Dit zijn de opvallendste dierenfoto’s van 2017

Varkens te water, een zeepaardje met een wattenstaafje en een minipaardje met drie benen. Tussen de duizenden nieuwsfoto's zitten met enige regelmaat foto's van dieren. Want ook zij halen het nieuws. Ze zorgen dan vaak even voor een glimlach tussen de ellende, maar net zo vaak zijn ze evengoed het slachtoffer van een nieuwsgebeurtenis.
Een neushoorn valt een groep natuurbeheerders aan, net nadat hij door dat team is vrijgelaten. Deze zeldzame eenhoornige neushoorn wordt in Nepal bedreigd door stropers. Om het dier daartegen te beschermen hebben natuurbeschermers hem verhuisd naar een nationaal park in Nepal.
Foto Prakash Mathema/AFP
Wu Wen, een van de twee panda’s die China aan Nederland heeft geschonken, in zijn verblijf in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Foto Remko de Waal/ANP
Een aap in Pakistan wordt ‘getraind’ door een africhter, die een paar dollar per dag verdient met afgerichte apen. Er is veel kritiek op de ‘dierentrainers’, die worden beschuldigd van dierenmishandeling.
Foto Shahzaib Akber/EPA
Varkens op een boerderij in China springen ‘van de hoge’. De fokkerij in de buurt van Shenyang, zo’n zevenhonderd kilometer ten oosten van Beijing, zegt dat zwemmen goed is voor de gezondheid van varkens (en de kwaliteit van het vlees). Om het zwemmen wat leuker te maken laat de fokker de varkens in het water duiken, al is daar in het begin vaak wat dwang bij nodig.
Foto Reuters
Een hond en een wild zwijn vechten met elkaar tijdens een wedstrijd in West-Java, Indonesië. Per november heeft de gouverneur van het gebied de wedstrijden verboden.
Foto Beawiharta/Reuters
Een zeepaardje klampt zich voor de kust van een Indonesisch eiland vast aan een wattenstaafje. Het lijkt schattig, maar het toont de vervuiling van het water: het staafje is afval en spoelt met een boel ander afval van mensen de zee in. De witte plekjes op de achtergrond zijn stukken plastic.
Foto Justin Hofman/Wildlife photographer of the year
Een minipaard met drie benen draagt een beenprothese in een dierenkliniek in de Amerikaanse staat Virginia.
Foto Kevin Lamarque/Reuters
In de Noord-Spaanse plaats Lekeitio wordt elk jaar de ‘dag van de ganzen’ gevierd. Een van de onderdelen van die dag is een wedstrijd in de haven, waarbij deelnemers zo lang mogelijk een dode gans moeten vasthouden, die vastzit aan een kabel in het water. In het verleden werd dit spel gespeeld met levende ganzen.
Foto Ander Gillenea/AFP
Een ijsblok met een bevroren vos, in Fridingen, in het zuiden van Duitsland. De vos is waarschijnlijk door het ijs gezakt en verdronken.
Foto Johannes Stehle/AFP
Een bezoeker van de dierentuin in Hamburg kijkt naar een walrus.
Foto Axel Heimken/AFP
Een bichon frisé bij de trimmer, vlak voor het begin van de jaarlijkse hondenshow van de Westminster Kennel Club in New York.
Foto Mike Segar/Reuters
Een koe tijdens de voorbereidingen van een fotoshoot op de 44ste editie van de ‘Schau der Besten’, een koeienshow in Verden, in de Duitse deelstaat Nedersaksen.
Foto Carmen Jaspersen/AFP
Een tijgerwelp van anderhalve maand oud wordt gewogen in de dierentuin van Praag.
Foto Martin Divisek/EPA
Op de vlooienmarkt van Moskou is een wolfshuid te koop. (Hetzelfde stalletje biedt ook een schilderij van Lenin aan.)
Foto Mladen Antonov/AFP
Dorpelingen verzamelen zich rond het kadaver van een olifant in Siliguri, in het oosten van India. Het dier werd aangereden door een trein in een gebied dat bekendstaat als de olifantencorridor.
Foto Diptendu Dutta/AFP
Tijdens de bosbranden in Californië wordt een paard door de brandweer per helikopter in redding gebracht.
Foto James Quigg/AP
Een koraalteenboomkikker (ook wel bekend als de Australische boomkikker) zit op de hand van een kikkeronderzoeker in Australië.
Foto David Gray/Reuters
Een Chinese legerhond staat in de houding, tegenover saluerende militairen op hun laatste dag.
Foto Reuters
Een schoenbekooievaar kijkt recht in de camera van Tim Flach, op een foto uit zijn boek ‘Endangered’ (‘Bedreigd’). Flach gebruikt vaak een doek van zwart fluweel als achtergond, “omdat ik wil dat de kijker zijn aandacht volledig richt op het dier”.
Foto Fim Flach/AFP
Een albino-orang-oetan met een watermeloen in een boom, in een orang-oetancentrum op het Indonesische eiland Borneo.
Foto AP
Een steenarend grijpt een drone tijdens een militaire training op een vliegbasis in het zuidwesten van Frankrijk.
Foto Regis Duvignau/Reuters
Tientallen warana's, zeeschildpadden die leven in tropische delen van oceanen, lopen terug naar de zee, nadat ze hun eieren hebben gelegd op een strand aan de oostkust van India.
Foto Asit Kumar/AFP
Mannen voeren meeuwen op de rivier Yamuna in de Indiase hoofdstad New Delhi.
Foto Saumya Khandelwal/Reuters