Betalingen

Kerstinkopen zorgen voor nieuw record pintransacties

In de aanloop naar Kerstmis is het dagrecord van het aantal pintransacties in Nederland gebroken: vrijdag waren het er 18,2 miljoen. Het vorige record, op vrijdag 23 december 2016, was 17,7 miljoen pinbetalingen. Volgens de Betaalvereniging Nederland is zaterdag bovendien een nieuw record van verwerkte transacties per seconde gevestigd: tussen 14.30 en 15.00 uur waren er per seconde 567 transacties, het oude record stond op 536.

De helft van het aantal pinbetalingen gebeurt nu contactloos, aldus een woordvoerder van de Betaalvereniging. Omdat Kerstmis dit jaar op maandag en dinsdag viel, zijn vooral de aankopen aan de toonbank over een extra dag gespreid.

Wat betreft betalingen via het online systeem iDEAL werd er een record gevestigd op de uit de Verenigde Staten overgewaaide winkeldag ‘Black Friday (24 november) met 2,4 miljoen transacties in 24 uur tijd. De iDEAL-piek in de dagen voor Kerst was op woensdag met 1,75 miljoen betalingen. Het feestdagenseizoen op winkelgebied begint ook voor Nederlanders steeds vroeger, zo merkt de detailhandel. Vooral Black Friday sloeg dit jaar aan, liet directeur Huub Vermeulen van Bol.com weten. Die dag was bij de webwinkel dit jaar drukker dan de laatste maandag voor Kerst. (ANP)