In beeld

2017 in zeventien natuurrampen

Het was een jaar met zware orkanen en hevige bosbranden. Bij veel natuurrampen rijst als vanzelf de vraag of ze het gevolg zijn van de opwarming van de aarde? Wetenschappers zijn huiverig om individuele gebeurtenissen direct te koppelen aan klimaatverandering. Ze doen dat hooguit indirect, door te onderzoeken hoe groot de kans is dat zo’n relatie bestaat. Bij het aantal orkanen en opwarming bestaat grote twijfel. Maar dat orkanen zwaarder worden en tot meer regen leiden door de opwarming van de aarde (en met name het zeewater) lijkt vrij zeker. Ook de relatie tussen (langdurige) droogte en de bijbehorende bosbranden en klimaatverandering is aannemelijk (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
Maart/april. Delen van Oost-Afrika worden geteisterd door aanhoudende droogte en hongersnood. Nomadische stammen zoals de Turkana in Kenia hebben grote moeite grasland te vinden voor hun vee. Om de uitbraak van ziektes te voorkomen worden de kadavers van het dode vee verbrand.
Foto Goran Tomasevic/Reuters
In de volgens autoriteiten zwaarste storm in dertig jaar zijn begin juni in Zuid-Afrika negen doden gevallen. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. De storm markeerde het einde van een lange periode van ernstige droogte in de provincie West-Kaap. Aan de kust in Kaapstad trotseerden mensen de brekende golven voor spectaculaire foto's.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Een man is omgekomen bij een bosbrand in het Portugese Pedrógão Grande, op 18 juni, waarbij zeker 65 doden vielen en meer dan 200 mensen gewond raakten. Mogelijk is de brand ontstaan bij een zogeheten droog onweer.
Foto Patricia de Melo Moreira/AFP
Op een strand in het zuidoosten van Frankrijk kijken badgasten naar een bosbrand in La Croix-Valmer, niet ver van Saint-Tropez, op 25 juli. Door droogte, harde wind en hoge temperaturen kon het vuur zich snel verspreiden. Ruim 12.000 mensen moesten worden geëvacueerd.
Foto Valery Hache/AFP
Met een vliegtuig wordt vlamvertragend materiaal uitgestrooid over een bosbrand in Mariposa, in Californië op 19 juli. Bij de brand, die weken duurde, ging zo’n 1.000 hectare natuur in vlammen op.
Foto Josh Edelson/AFP
Mensen wachten op hulp in de garage van hun ondergelopen woning in Houston, na de zware orkaan Harvey, in het laatste weekeinde van augustus. De orkaan viel vooral op door de grote hoeveelheid neerslag die ermee gepaard ging.
Foto Joe Raedle/AFP
Bij een aardverschuiving in het Chinese dorp Xinmo, in de provincie Sichuan in China, zijn in juni zeker 25 mensen omgekomen. Reddingswerkers zoeken naar de ruim honderd vermisten.
Foto AFP
Een paar uur na orkaan Irma maakte de Koninklijke Marine op 7 september vanuit een helikopter luchtfoto's van Sint-Maarten. Het waren de eerste beelden van de verwoestingen die ons bereikten.
Foto Gerben van Es/ANP
Twaalf dagen nadat orkaan Irma begin september over de Amerikaanse Maagdeneilanden ten oosten van Puerto Rico raasde, liggen de gezonken boten nog in de haven van het eiland Saint John.
Foto Jonathan Drake/Reuters
Een man rijdt met zijn fiets over een zwaar beschadigde weg in Toa Alta, ten westen van San Juan op Puerto Rico, nadat het eiland op 23 september werd getroffen door orkaan Maria.
Foto Ricardo Arduengo/AFP
Extreem zware neerslag in Sierra Leone leidde in augustus tot overstromingen en modderstromen. Op een begraafplaats in Freetown worden op 17 augustus enkele van de 450 slachtoffers begraven.
Foto Manika Kamara/AP
Militairen en reddingswerkers zoeken op 20 september in Mexico-Stad tussen het puin naar slachtoffers van een aardbeving. Bij de beving, die een kracht van 7,1 had, kwamen 370 mensen om het leven.
Foto Henry Romero/Reuters
Meer dan drieduizend huizen werden verwoest door bosbranden in oktober in het noorden van Californië. Alleen al in Santa Rosa werd de schade geschat op 1,2 miljard dollar (1,0 miljard euro).
Foto Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Bij een aardbeving met een kracht van 7,3 in het westen van Iran, op de grens met Irak, vielen op zondag 12 november ongeveer 450 doden, voornamelijk in Iran. Duizenden mensen raakten dakloos.
Foto Atta Kenare/AFP
Begin november raasde tyfoon Damrey over Vietnam. De oude stad Hoi An, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, raakte volledig overstroomd.
Foto Kham/Reuters
Door een lek in de Keystone pijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten bij Amherst in South Dakota, is op 16 november bijna achthonderd kubieke meter teerzandolie weggelekt.
Foto Dronebase/Reuters
“Een monster”, noemde de leiding van de brandweer de brand Thomson in Californië. De bosbrand, die in december woedde en veel huizen in de as heeft gelegd, werd aangewakkerd door de langdurige droogte en de harde wind.
Foto Kyle Grillot/AFP