Beroemde chefkok Marchesi overleden

Velen beschouwen de 87-jarige Gualtiero Marchesi als de grondlegger van de vernieuwde Italiaanse keuken.

Foto Flickr

De beroemde Italiaanse chefkok Gualtiero Marchesi is op 87-jarige leeftijd in Milaan overleden. Velen beschouwen hem als de grondlegger van de vernieuwde Italiaanse keuken. Marchesi overleed volgens Italiaanse media aan een hartaanval.

Marchesi was de eerste Italiaan die, in 1985, drie sterren kreeg van Michelin voor het Milanese restaurant met zijn naam, dat hij zelf “de kathedraal” noemde. Hij gold in Italië als de koning der koks en als de uitvinder van een eigen variant van de nouvelle cuisine.

Saffraanrisotto

Marchesi, zelf zoon van restauranthouders, perfectioneerde zijn kooktechnieken in Zwitserland en Frankrijk, voordat hij terugkeerde naar Italië om een restaurant te beginnen. Al binnen een jaar na opening van zijn eerste restaurant in Milaan kreeg hij een Michelin-ster, het jaar daarop zijn tweede. En nog eens zeven jaar volgde een derde.

Begin jaren tachtig ontwierp hij de saffraanrisotto met goudblad. Dat werd een van zijn beroemdste gerechten. Daarna opende hij restaurants in onder meer Parijs en Rome. In 2011 creëerde Marchesi twee hamburgers en een dessert voor fastfoodketen McDonald’s.

‘De grote meester van de keuken van ons land’

De Italiaanse landbouw- en voedselminister Maurizio Martina noemde Marchesi na het bericht van zijn overlijden “de grote meester van de keuken van ons land”. Burgemeester van Milaan Guiseppe Sala zei:

“Milaan is hem veel verschuldigd.”

In 1990 benoemde de Franse minister van Cultuur hem tot ridder in de Orde van Kunst en Letteren. En in 1991 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek.

    • Niels Posthumus