Acht jaar cel voor Chinese mensenrechtenactivist

Wu Gan maakte online lokale functionarissen belachelijk en steunde publiekelijk rechtszaken tegen ambtenaren.

De Chinese mensenrechtenactivist Wu Gan, ook wel 'Super Vulgar Butcher', tijdens een protest in 2010. Foto Butcher Pig Slaughter Studio/AP

De mensenrechtenactivist Wu Gan moet voor acht jaar de gevangenis in. De Chinese rechtbank bepaalde dat dinsdag, schrijft Reuters op basis van staatsmedia.

De straf voor Wu is de zwaarste die recentelijk is opgelegd aan een mensenrechtenactivist. Sinds juli 2015 zijn 250 activisten opgepakt.

Acties via sociale media

Wu Gan (45) noemt zichzelf de ‘Super Vulgar Butcher’. Onder dat pseudoniem maakte hij online Chinese ambtenaren en politieke functionarissen belachelijk. Via sociale media organiseerde hij grote protesten voor rechtbanken. Ook sprak hij publiekelijk zijn steun uit voor andere activisten en Chinese burgers die lokale functionarissen aanklagen.

Met zijn tegen ambtenaren gerichte acties kreeg Wu veel aandacht, bijvoorbeeld met een aantal online foto’s die hij plaatste onder de titel ‘Slacht de varkens’, waarop hij poseert met messen. In de uitspraak zei de rechtbank van Tianjin dat hij “‘rechten’ en ‘performancekunst’ als listige truc inzette om de nationale veiligheid en sociale stabiliteit ernstig in het geding te brengen”.

Lees ook: In oktober sprak de Chinese president Xi Jinping op de 19e editie van het Partijcongres, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden.

Geheim proces

Het eendaagse proces tegen Wu vond vier maanden geleden plaats, achter gesloten deuren. Hij zat toen al twee jaar vast.

Reuters schrijft dat Wu niet onder de indruk leek van de uitspraak. “Ik zal trouw blijven aan ons oorspronkelijke doel”, zei hij. Volgens zijn advocaat gaat de blogger en activist in hoger beroep.

    • Lisa Dupuy