Ook Guatemala verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Het is het eerste land dat die stap neemt, nadat de VS begin december hun besluit aankondigden.

De president van Guatemala Morales ontmoet premier Netanyahu van Israël in 2016 in Jeruzalem.
De president van Guatemala Morales ontmoet premier Netanyahu van Israël in 2016 in Jeruzalem. Foto Abir Sultan/AFP

In navolging van de Verenigde Staten verplaatst ook Guatemala zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft de president van Guatemala Jimmy Morales op zijn Facebookpagina bekendgemaakt.

Morales zegt tot zijn besluit gekomen te zijn na een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zondag. De Guatemalteekse president heeft het ook over de “uitstekende relaties” tussen de twee landen, sinds Guatemala de oprichting van Israël steunde.

Over een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft Morales niks gezegd. De VS kondigden aan én de ambassade te verplaatsen én Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Net als Trump heeft Morales niet aangegeven wanneer hij de ambassade verplaatst. In het geval van de VS zei Trump dat het mogelijk een paar jaar kan duren. Nadat de VS hun besluit aankondigden, zei premier Netanyahu van Israël dat hij verwachtte dat meer landen dat besluit zouden volgen.

Lees ook: Na 1967 werd Jeruzalem steeds heiliger voor de Joden

Resolutie VN

De beslissing van Guatemala komt een week nadat in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een niet-bindende resolutie werd aangenomen waarin het besluit van Trump van begin december werd afgewezen. 128 landen, waaronder Nederland, stemden voor de resolutie.

Guatemala was één van de negen landen die tegen de resolutie stemden. Het eveneens Midden-Amerikaanse Honduras, enkele eilandstaatjes in de Stille Oceaan, Togo, de VS en Israël stemden ook tegen. 35 landen onthielden zich van stemming en 21 waren niet bij de stemming aanwezig.

Van tevoren had Donald Trump aangekondigd de financiële steun van de VS in te trekken aan landen die de resolutie zouden steunen. Voor Guatemala zijn de VS een belangrijke economische partner.

Ook tot 1980 bevond de ambassade van Guatemala zich in Jeruzalem. Datzelfde gold voor de ambassades van Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Haïti, Panama, Venezuela, Uruguay en Nederland.

Nadat Israël in dat jaar een wet aannam waarin Jeruzalem tot “ondeelbare en eeuwige hoofdstad” werd uitgeroepen, nam de Veiligheidsraad een resolutie aan waarin die landen werd opgeroepen hun ambassade te verplaatsen. Daar gaven ze destijds gehoor aan.