Ongeneeslijk zieke Amir (10) overleden

De jongen werd in september uit huis geplaatst. Dit leidde tot een juridisch conflict. Het gezin woonde tot voor kort in een asielzoekerscentrum in Emmen.

Een asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto Vincent Jannink/ANP

De 10-jarige ongeneeslijke zieke asielzoeker Amir Mouradi is zondag overleden. Dat bevestigt de advocaat van de familie op Twitter, na berichtgeving van Dagblad van het Noorden. Volgens de krant is hij overleden in het bijzijn van zijn ouders en broertje en zus.

Twitter avatar JBreeveld Joancy Breeveld Amir is nu verlost uit zijn lijden en verlost van alle juridische processen en gerechtelijke dwalingen.

De jongen werd in september uit huis geplaatst omdat zijn ouders volgens de Kinderbescherming niet goed voor hem konden zorgen. De jongen leed aan een zeldzame stofwisselingsziekte en had epilepsie. Hij had veel begeleiding, medicijnen en sondevoeding nodig.

Amir kwam zes jaar geleden naar Nederland nadat het gezin uit Afghanistan was gevlucht. Hun asielaanvraag werd in eerste instantie afgewezen maar vanwege de ernstige ziekte van Amir mocht het gezin toch blijven.

Lees ook: Waarom Amir (10) niet thuis bij zijn familie mag sterven

De uithuisplaatsing leidde tot een juridisch conflict omdat zijn ouders van mening waren dat ze wel degelijk voor hem konden zorgen in de laatste fase van zijn leven. Ze vonden dat de staat ten onrechte had ingegrepen. In oktober zei de advocaat van de familie Joancy Breeveld tegen NRC:

“De maatregel is disproportioneel. Het is betuttelend, in de zin van: ‘wij weten wel wat goed is voor jouw familie.’ Dat je in deze fase van iemands leven zo mag ingrijpen, vind ik bijna niet kunnen.”

Uiteindelijk mocht Amir terug naar huis omdat zijn ouders in Groningen een aangepaste huurwoning hadden gekregen. Tot dan hadden ze in een asielzoekerscentrum in Emmen gewoond. Hij bleef onder toezicht staan.

    • Belia Heilbron