Dit zijn NRC’s beste longreads van 2017

Het beste van NRC De ‘trollen’ van Denk, hoe één verroest draadje een stroomstoring in de halve Randstad veroorzaakte en een profiel van de flamboyante Peter Sagan.

 1. Een jaar na Zaventem

  Alexander en Sascha Pinczowski werden op 22 maart 2016 gedood bij de zelfmoordaanslagen op Zaventem, de luchthaven van Brussel. Hun ouders, Marjan Pinczowski-Fasbender en Edmond Pinczowski, hebben nu geen kinderen meer. Voor het eerst deden ze hun verhaal. “Als de dag een nachtmerrie is, is de nacht een verlossing.”

  Ans Brys

 2. Ze wilde liever dood dan seksslaaf van IS worden

  De Iraakse Nadia Murad werd door IS als slavin verkocht en iedere dag verkracht en mishandeld. Ze schreef er een boek over. “Het verkrachten van een slaaf was voor hen geen zonde.”

  Schore Mehrdju

 3. Hoe de vader van Laura H. haar terugkreeg uit het kalifaat

  Laura H. keerde met haar kinderen uit IS-gebied terug naar Nederland. Gedurende haar verblijf in het kalifaat hield ze contact met haar vader Eugène. Tot april hield hij de pers buiten de deur om zijn gezin te beschermen. Dit is zijn verhaal.

  David van Dam

 4. Een verhaal over de problemen in de ggz

  Cyprian Broekhuis werd op 7 september 2016 doodgeschoten door twee agenten. “Ik dacht dat hij een mes trok”, hoort één van de ggz-medewerkers een agent zeggen. Zijn ouders vinden dat het verlies van een mensenleven niet zonder consequenties mag blijven.

  Robert Broekhuis en Nan Romijn

 5. Bedrijven in Noord-Brabant en Limburg diep in de mestfraude

  Boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren frauderen op grote schaal met mest. Ze rijden met lege vrachtwagens heen en weer, vervalsen administratie en omzeilen gps-controles. NRC bracht de omvang van de fraude in kaart.

  Merlin Daleman

 6. Dodelijk poeder in een feestelijke envelop

  Mensen die willen sterven op een zelfgekozen moment en zonder arts, gaan wereldwijd op zoek naar een dodelijk middel. Het spoor leidt van een woonboot in Noord-Holland tot een straathoek in Peru.

  Robin Utrecht

 7. Wereldwijd debat na één hashtag

  Onder #MeToo deelden mensen wereldwijd ervaringen van seksuele intimidatie en misbruik. NRC verzamelde er enkele tientallen, als vertegenwoordiging van veel, veel meer.

  Frank Ruiter

 8. Het nieuwe leven van Tanja Nijmeijer

  Tanja Nijmeijer bereidt zich met andere guerrillastrijders in Colombia voor op haar terugkeer in de samenleving. Ze blijft strijden voor de idealen van de FARC, vertelde ze. Nijmeijer wil lesgeven en met haar vriend Boris een soapserie maken over het leven in de jungle.

  Nina Jurna

 9. Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt

  Op 17 januari van dit jaar was er een grote stroomstoring in Amsterdam. Hoe ontstond die en waarom legde die een groot deel van de Randstad urenlang plat?

  Dit artikel won een VOJN-award in de categorie ‘storytelling’.

  Mastalee

 10. Aanslag of ongeluk op Amsterdam CS?

  Op 10 juni reed een auto in op passanten op het drukke plein voor Amsterdam CS. Nog altijd zijn er mensen die denken dat het een aanslag betrof en dat dit door de autoriteiten wordt verzwegen. Dit is het verhaal van de politie.

  ANP

 11. De ‘trollen’ van Denk

  NRC onderzocht verdachte accounts die de verkiezingscampagne van Denk ondersteunden op sociale media. Het bleken er meer dan twintig. De accounts verzorgden publiciteitsstunts en persoonlijke aanvallen op politici. Dit is hoe Denk met ‘trollen’ politieke tegenstanders monddood probeerde te maken.

  ANP

 12. Een bezoek aan Noord-Korea

  Noord-Korea testte dit jaar tot dusver twintig raketten. Tijdens een bezoek aan de stalinistische heilstaat bleek het land moderner dan verwacht.

  AFP

 13. In het land van Peter Sagan

  Hij is de grootste wielrenner van dit moment. Wereldberoemd door zijn prestaties én zijn flamboyante gedrag naast de fiets. Wie is Peter Sagan?

  Artur Widak/Getty