Zeker 37 doden bij brand in winkelcentrum Filippijnen

De meeste slachtoffers waren medewerkers van een call center op de bovenste etage van het complex, die waren opgesloten door de vuurzee.

De brandweer bestrijdt een grote brand in een winkelcentrum in de Filippijnse stad Davao, waarbij zaterdag zeker 37 mensen zijn omgekomen. Foto Ruby Ebrano / EPA

Zeker 37 mensen zijn omgekomen bij een grote brand in een winkelcentrum in de Filippijnse stad Davao. Dat hebben plaatselijke autoriteiten zondag verklaard, meldt persbureau Reuters.

De brandweer bestreed zaterdag en zondag de brand in het winkelcentrum NCCC in de zuidelijke stad, een complex van vier verdiepingen. De meeste slachtoffers waren medewerkers van een call center op de bovenste etage, die waren opgesloten door de vuurzee.

De locoburgemeester van Davao, Paolo Duterte, omschreef de kans dat er overlevenden zijn onder de 37 mensen die worden vermist als ,,nihil”. Duterte is de oudste zoon van president Rodrigo Duterte, die zelf burgemeester was van Davao voor zijn verkiezing tot president, vorig jaar.

President Duterte en zijn dochter Sara, de huidige burgemeester van Davao, brachten zaterdag een bezoek aan de rampplek. Ze spraken met familieleden van de vermisten.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder van het stadsbestuur brak de brand zaterdagochtend uit in een meubelwinkel op de derde etage. Het vuur verspreidde zich snel naar de vierde verdieping.

Het is onduidelijk of de brand verband houdt met een storm die de stad trof, met overstromingen tot gevolg.

    • Frank Kuin