Vliegmaatschappijen VAE mogen niet meer landen in Tunesië

De VAE had eerder Tunesische vrouwen verboden het land in te vliegen of er over te stappen.

Emirates Airline stopt maandag met vliegen naar Tunesië.
Emirates Airline stopt maandag met vliegen naar Tunesië. Foto Rafal Guz / EPA

Tunesië heeft vliegmaatschappijen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zondag per direct verboden te landen op Tunesisch grondgebied. Emirates kondigde daarop gelijk aan om vanaf maandag te stoppen met het vliegen op Tunesië. Van de vijf vliegmaatschappijen die de VAE tellen is Emirates de enige die op Tunesië vliegt.

Twitter avatar emirates Emirates airline Emirates will stop services between Tunis and Dubai, as instructed by the Tunisian authorities, with effect from 25… https://t.co/ZGaLoCgpmi

Het besluit komt nadat de VAE een paar dagen eerder Tunesische vrouwen had verboden te vliegen naar het land of er over te stappen. Enkele dagen achter elkaar werden sommige Tunesische vrouwen die vanuit Tunis naar Dubai wilden vliegen geweigerd. Andere vrouwen konden alleen met grote vertraging reizen omdat er nader onderzoek van de VAE nodig zou zijn voordat hun visum werd goedgekeurd.

Volgens de VAE waren de maatregelen nodig vanwege “informatie over veiligheid”. In een verklaring zei minister Anwar Gargash van Buitenlandse Zaken: “We hebben contact gezocht met onze broeders in Tunesië over veiligheidsinformatie die ons dwong tot specifieke procedures.” Hij voegde eraan toe dat dat VAE “Tunesische vrouwen respecteert en waardeert”.

Het Tunesische ministerie voor Verkeer zegt in een verklaring over de ban van vliegmaatschappijen uit de VAE dat alle vluchten worden opgeschort totdat de vliegmaatschappijen een manier vinden om te werken volgens internationale regels en verdragen.

Mogelijk speelt de slechte verhouding tussen Tunesië en de VAE een rol. De islamitische partij Ennahda maakt deel uit van de regering in Tunesië. Die partij heeft banden met Qatar. De VAE boycot met enkele andere Arabische landen Qatar omdat zij vinden dat de Golfstaat terroristen steunt.

    • Anouk Eigenraam