Turkije werkt aan plan evacuatie gewonden Ghouta

In de Syrische buitenwijk verblijven volgens Erdogan 500 mensen die acute hulp nodig hebben.

Doordat troepen van Assad het gebied hebben omsingeld en geen voedsel en medicijnen doorlaten. Foto Bassam Khabieh/Reuters

Turkije en Rusland werken samen aan een plan om gewonden en kinderen uit het Syrische Ghouta te halen. Dat schrijft persbureau Reuters. De buitenwijk van hoofdstad Damascus geldt als een van de laatste bolwerken van de opstandelingen tegen het regime van president Assad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei zondag dat ongeveer 500 mensen, onder wie 170 kinderen, in de buitenwijk verblijven die “acute humanitaire hulp nodig hebben”. In de regio wonen 400.000 mensen en begin december riep UNICEF al op tot de onmiddellijke evacuatie van 137 kinderen, die vanwege ondervoeding direct medische hulp nodig hebben.

bekijk ook de In beeld: In Syrië dreigen kinderen de hongerdood te sterven

Overleg Poetin

Doordat troepen van de Syrische president Bashar al-Assad het gebied hebben omsingeld en geen voedsel en medicijnen doorlaten, kampen inwoners van Oost-Ghouta met tekorten aan praktisch alles.

Erdogan zei zondag vlak voor zijn bezoek aan Soedan dat hij de situatie besproken heeft met Vladimir Poetin. Ankara heeft aangeboden om de gewonden naar Turkije te halen en ze daar te verzorgen.

    • Maarten Back