Turkije ontslaat weer duizenden ambtenaren

Sinds de mislukte coup in Turkije vorig jaar zomer vinden er regelmatig ontslaggolven plaats.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in Turkije meer dan 150.000 ambtenaren geschorst of ontslagen.
Sinds de mislukte staatsgreep zijn in Turkije meer dan 150.000 ambtenaren geschorst of ontslagen. Foto Kayhan Ozer/AP

De Turkse overheid heeft opnieuw duizenden ambtenaren ontslagen. Het gaat om 2.756 docenten, soldaten en ministerie-medewerkers die ervan verdacht worden banden te hebben met terroristische organisaties. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Turkse overheid.

Sinds de mislukte coup in Turkije vorig jaar zomer vinden er regelmatig ontslaggolven plaats. Zo moesten er in juli nog bijna 7.000 ambtenaren het veld ruimen, omdat zij ook banden zouden hebben met terroristische organisaties.

Fethullah Gülen

Turkije heeft sinds juli 2016 meer dan 150.000 ambtenaren geschorst of ontslagen. Ook zijn meer dan 50.000 mensen gearresteerd, vooral politieagenten en militairen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup. De in de Verenigde Staten woonachtige Gülen zegt niets met de staatsgreep te maken te hebben.

Lees ook: ‘Erdogan heeft de massa, Gülen mikt op de elite’

Wereldwijd hebben mensenrechtenorganisaties kritiek op de massaontslagen in Turkije. Volgens hen grijpt Erdogan de couppoging aan om onwelgevallige personen en organisaties te vervolgen en monddood te maken.