Storm Tembin veroorzaakt 200 doden in de Filippijnen

Er zijn nog ruim 150 mensen vermist. Slachtoffers werden door modderstromen en overstromingen meegesleurd.

Foto Ferdinandh Cabrera/AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers door de tropische storm Tembin op de Filippijnen is opgelopen naar tweehonderd, melden persbureaus. 159 mensen zijn nog steeds vermist. Ook zijn de woningen van 70.000 mensen verwoest.

Ondanks waarschuwingen over de storm, konden veel mensen niet op tijd geëvacueerd worden. Reddingswerkers zeggen tegen AP dat slachtoffers de waarschuwingen hebben genegeerd. Zo’n 40.000 inwoners die wel op tijd hun huizen hebben verlaten, worden opgevangen in centra.

Vooral het eiland Mindanao werd zwaar getroffen. Tembin trok vrijdag al over dat gebied en veroorzaakte veel schade. De stroom is uitgevallen op het eiland, waardoor communicatie moeizaam verloopt. Reddingswerkers vermoeden daarom dat het dodental nog verder zal oplopen.

Modderstromen

De zware regenstorm veroorzaakte modderstromen en overstromingen. In de kustgebieden en langs rivieroevers zijn daardoor veel slachtoffers gevallen. Het Filippijnse leger en de politie zijn zondag ingezet voor zoekacties.

Tembin is de tweede storm die in korte tijd over de Filippijnen trekt. Zondag trekt de storm verder over de Zuid-Chinese Zee, richting het zuiden van Vietnam, met windsnelheden van 120 kilometer per uur.

In het weekend trof meer rampspoed de Filippijnen. Bij een brand in een winkelcentrum in de stad Davao kwamen zondag 37 mensen om het leven.

    • Lisa Dupuy