Noord-Korea: sancties zijn oorlogsmisdaden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde vrijdag opnieuw stevige sancties op aan Pyongyang.

Kim Jong Un inspecteert een intercontinentale ballistische raket van het type Hwasong-14.
Kim Jong Un inspecteert een intercontinentale ballistische raket van het type Hwasong-14. Foto KCNA/Reuters

Noord-Korea bestempelt de nieuwe sancties die door de VN aan het land zijn opgelegd als oorlogsmisdaden. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Noord-Korea.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde vrijdag opnieuw stevige sancties op aan Pyongyang. Dat gebeurde omdat het land in november een intercontinentale raket lanceerde.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

Volgens Noord-Korea komen de nieuwe sancties neer op een “complete economische blokkade tegen het land”. De nieuwe sancties leggen negentig procent van de export van geraffineerd petroleum naar Noord-Korea aan banden, alsmede een groot deel van de olie-export.

Olie

De nieuwe sancties werden ingesteld op initiatief van de Verenigde Staten. Volgens Noord-Korea zijn de VS “doodsbang” voor de “historische prestatie op nucleair gebied”, van Pyongyang. De VS wilden al langer dat Noord-Korea geen olie meer kon importeren, maar China zag daar nooit wat in.

Hoewel Noord-Korea door de nieuwe sancties nog meer geïsoleerd raakt, zegt het land door te gaan met haar nucleaire programma.