In beeld

De Kerstman is overal, van Berlijn tot Bangkok

Op een surfplank in Siberië of bij de Filippijnse krokodillen; de Kerstman wordt overal ter wereld gespot. Onze redacteur Wilfred Takken bespreekt de mooiste kerstmanfoto’s van dit jaar.

Zuid-Afrikaanse duikers in uShaka Sea World, in Durban. Elders in het pretpark kun je op de foto met Sexy Santa en zijn assistentes Miss Tinsel and Miss Mistletoe. Allen zijn luchtig gekleed. Niet vreemd want Kerstmis valt in Zuid-Afrika midden in de zomer. Geen sneeuw, geen dennenboom.
Rajesh Jantilal / AFP
De Kerstman (Baba Noël) aan een kabelbaan bij de Duivenrots (al-Rawshe) in Beiroet. Libanon is het enige land in het Midden-Oosten waar Kerstmis een nationale feestdag is. Een derde van de bevolking is christelijk. Hoewel het feest in veel landen een seculiere invulling krijgt, is Kerstmis van oorsprong de verjaardag van Jezus Christus, Gods Kerstcadeau aan de wereld.
Mohamed Azakir/ Reuters
Santa Claus met zonnebril in Fort Lauderdale (Florida). Net als op andere foto’s in deze serie zien we de Kerstman hier in een exotisch oord. Dat komt doordat Kerstmis rond de wereld gevierd wordt, als koloniale erfenis, maar de uiterlijkheden zijn die van een noordelijk midwinterfeest. Dus draagt de Kerstman overal dikke winterkleding. En dat contrasteert lekker met de omgeving.
Joe Raedle/ Getty Images/ AFP
Hooligans van Bayer 4 Leverkusen, verkleed als kerstman (der Weihnachtsmann) ontsteken verboden stadionfakkels voor de wedstrijd tegen Hanover 96 op 17 december. De Fakkeltocht in de kerstnacht komt in Duitsland vaker voor. Ook in Nederland. In Eindhoven heb je er een tegen vreemdelingenhaat.
Focke Strangmann / EPA
De Russische snowboarder Joelia Bojarintseva surft op de Jenisej-rivier bij het Siberische Krasnojarsk, verkleed als kerstman. Het is daar min zeventien graden. In Rusland heet de Kerstman Ded Moroz (Grootvadertje Vorst) en hij houdt dapper stand tegen de Amerikaanse Santa Claus. Ded Moroz is dan ook eleganter gekleed en straalt meer gezag uit.
Ilya Naymushin/ Reuters
De jaarlijkse Nikolauslauf in het Duitse Michendorf. Je mag alleen meedoen als je verkleed als Kerstman aan de start verschijnt. Deze Duitse hardloopwedstrijden worden gehouden rondom Sinterklaas. De Nikolauslauf is van oudsher eigenlijk een bedeltocht van kinderen langs de deuren, zoals wij dat met Sint Maarten doen en Amerikanen met Halloween. Hier zie je dus een mash-up van verschillende winterfeesten.
Axel Schmidt/ Reuters
De Kerstman doet een salto voor sociaal gemankeerde kinderen in de Meridian sportschool in Hamburg. Hoewel Sinterklaas de voorloper is van de Kerstman, is de laatste veel minder heilig en autoritair – je mag gerust met hem sollen. Diverse landen hadden al een eigen Kerstman, of Sint Nicolaas, maar die hebben bijna allemaal het uiterlijk gekregen van de Amerikaanse Santa Claus.
Daniel Reinhardt/ AFP
James Lovell van het Londense evenementenbureau Ministry of Fun geeft les aan een klas kerstmannen. Kerst is handel - een enorme boost voor de detailhandel, het toerisme en de vermaaksindustrie. Alleen al de Amerikanen geven met kerst 1 biljoen dollar uit (duizend miljard), meldt financieel adviseur Deloitte. Tegenwoordig gaat 55 procent via online verkoop, 44 procent van de inkopen geschiedt in grote warenhuizen, en 28 procent in winkels. Amerikanen krijgen gemiddeld 14,7 cadeaus.
Yui Mok/ AP
De gepensioneerde technicus Hilton dos Santos (84) verkleed zich als de Kerstman, geholpen door zijn vrouw Maria Mercedes (64), in Rio de Janeiro. De obese verschijning van de Kerstman werd in 1862 bedacht door cartoonist Thomas Nast voor Harper’s Weekly. Nast baseerde zich weer op illustraties van Jenny Nyström van de Zweedse kerstkabouter. Het uiterlijk van Santa Claus werd vanaf 1931 vervolmaakt door Haddon ´Sunny´ Sundblom in een serie Coca-Cola-reclames
Mauro Pimentel / AFP
De Kerstman aan een parachute vliegt langs de supermaan op 2 december, nabij Sieversdorf, Duitsland. Dat Santa Claus op een slee met rendieren rondvliegt, werd in 1823 gecanoniseerd door de Amerikaan Clement Clarke Moore in zijn gedicht ‘A Visit from St. Nicholas’, beter bekend als ‘Twas the Night Before Christmas’. Het beroemde gedicht zorgde voor een gelijkschakeling in de Amerikaanse kerstviering, inclusief cadeautjes brengen in de schoorsteen en ze in een opgehangen sok stoppen.
Patrick Pleul/ AFP
Een echtpaar op de Papanoelada Motera in Vigo, Spanje, een stadstocht van duizenden kerstmannen op brommers, scooters en motoren. Om Kerstmis internationaal te maken, was het noodzakelijk om de christelijke herkomst te verloochenen. Het christelijke feest was toch al gebouwd op heidense midwinterfeesten. Dus werd Baby Jezus vervangen door de universele Kerstman – een vrolijke en gulle bejaarde met een verder nauwelijks ingevuld profiel.
Miguel Riopa / AFP
De Kerstman op ski’s in de Zwitserse Alpen, bij Verbier. Op de seizoensopening kregen skiërs die verkleed als de Kerstman kwamen een gratis dagpas. Interessant voor ons is vooral de mijter: deze Zwitser is een duidelijke mengeling van Kerstman en Sinterklaas. In Zwitserland vieren ze dan ook Samichlaus op 6 december. Hij heeft een sinistere sidekick in een monnikspij, Schmutzli, met wie hij een good-cop-bad-cop-duo vormt. De cadeaus met kerst worden dan weer gebracht door Christkindli (Christuskind), een goudgelokt engeltje.
Fabrice Coffrini / AFP
Boris Nauban als kerstman (Babbo Natale) in een rolstoel in Rome. De christenen begonnen de geboortedag van Jezus te vieren in de vierde eeuw, ongeveer in de tijd dat de Romeinse keizer Constantijn het christendom staatsgodsdienst maakte. Voor een soepele overgang werden veel gebruiken van de Romeinse godsdienst overgenomen. Zo is Kerstmis gebouwd op het Romeinse feest van Sol Invictus, de zonnegod, op de dag van de winterwende. Jezus werd ook gepromoot als zonnegod.
Alessandro Bianchi/ Reuters
De roeiwedstrijd Corsa dei Babbi Natale in Venetië. Niet-christenen verbinden Kerstmis met vrede, verzoening, goede werken en familiegezelligheid. Maar je kunt het ook rustig verbinden met hardlopen, roeien, surfen en een dagje naar het strand.
Manuel Silvestri/ Reuters
De Kerstman heeft de Kollhoff Tower in Berlijn beklommen, om cadeautjes te geven aan de mensen in het panorama-café. De gewoonte van de Kerstman om het dak op te gaan en per schoorsteen cadeaus af te leveren, komt ook van Sinterklaas. Die gooide ooit drie zakjes met gouden munten door de schoorsteen, als bruidsschat voor drie arme, huwbare dochters, om ze te behoeden voor de prostitutie.
John MacDougall / AFP
De Thaise arts Surapong Leethochawalit onderzoekt pasgeboren baby’s in het Paolo Memorial Hospital Chockchai 4 in Bangkok. De kerstpakjes van de baby’s zijn een cadeautje van het ziekenhuis. Het blijft een geboortefeest. Thailand is boeddhistisch, iedereen gaat gewoon naar zijn werk met kerst, maar voor toeristen en expats willen de Bangkokkers best uitpakken met kerstversiering en kerstvermaak.
Rungroj Yongrit / EPA
Krokodillenverzorger met kerstmuts in de dierentuin van Malabon City, op de Filippijnen. Al die kerstmutsjes overal! Hoewel Azië van alle werelddelen het minste met Kerstmis heeft, komen hier wel de meeste mutsjes en kerstversiering vandaan. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua komt 60 procent van de wereldkerstproductie uit de Chinese stad Yiwu. Volgens The Guardian werken hier gastarbeiders twaalf uur per dag voor zo’n 300 euro per maand aan uw kerstmutsjes en slingers.
Rolex Dela Pena / EPA
De Kerstman klimt op het dak van een kinderziekenhuis in Ljubljana, Slovenië. Los van dat verhaal van Sinterklaas op het dak, is de schoorsteen van oudsher de verbinding tussen deze wereld en de bovenwereld. Heksen, goden en boze geesten vliegen af en aan. Flats hebben geen schoorstenen. De Afro-Amerikaanse zangeres Sharon Jones vroeg zich als kind altijd af hoe de Kerstman dat toch flikte: ‘Cause there ain’t no chimneys in the projects.’
Jure Makovec/ AFP
Een Palestijnse demonstrant, verkleed als Kerstman, gooit bij Ramallah stenen naar het Israëlische leger. Hij protesteert tegen de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als ondeelbare hoofdstad van Israël te erkennen. Moslims en Joden hebben niets met Kerstmis. Santa Claus dient hier wellicht als symbool van Amerikaans imperialisme. En inderdaad: hij is overal.
Mohamad Torokman/ Reuters
Nikolai Vasiljev, verkleed als Grootvadertje Vorst op de Jenisej-river bij Krasnojarsk (zie ook foto 5). Vasiljev, voormalig docent op de Siberische ruimtevaartacademie, ontwierp zijn eigen waterschoenen met propellers. Zo kan hij op het water lopen, net als Jezus.
Ilya Naymushin/ Reuters