VS gaan militaire steun Oekraïne uitbreiden

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken “stevenen de VS duidelijk af op meer bloedvergieten”.

Separatisten tijdens een militaire parade in Donetsk.
Separatisten tijdens een militaire parade in Donetsk. Foto Alexander Ermochenko/EPA

De Verenigde Staten gaan hun militaire steun aan Kiev uitbreiden om te helpen in de strijd tegen separatisten in Oost-Oekraïne. Amerikaanse functionarissen die verder anoniem willen blijven zeggen tegen persbureau AP dat president Donald Trump vrijdag een plan heeft goedgekeurd om wapens te leveren.

Het zou gaan om Amerikaanse Javelin-anti-tankraketten die Oekraïne al langer hoopt te krijgen. Op het moment steunen de VS Kiev met materieel en Amerikaanse militairen die het Oekraïense leger trainen. Ook mogen enkele particuliere bedrijven al lichte wapens verkopen aan Kiev. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil de inhoud van het plan niet officieel bevestigen. Wel zegt een woordvoerder dat de VS besloten hebben om Oekraïne te helpen met “verbeterde defensieve capaciteiten”.

Moskou heeft afkeurend gereageerd op het Amerikaanse plan om wapens te leveren omdat dit het vredesproces in de regio zou belemmeren. “De VS stevenen duidelijk af op meer bloedvergieten”, concludeert de onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov in een verklaring. Rjabkov: “De Amerikaanse wapens kunnen leiden tot nieuwe doden in ons buurland. We kunnen niet onverschillig afwachten.”

Het plan werd eerder dit jaar al door de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie opgesteld. Het Westen beticht Moskou ervan de afvallige provincies Donetsk en Loegansk te steunen in de strijd met militairen en materieel, waaronder tanks en artillerie. Het Kremlin ontkent directe deelname aan het conflict en zegt dat Russen in de regio op eigen initiatief meestrijden.

Minsk-vredesakkoord

De keuze om anti-tankraketten te leveren tonen het gebrek aan vertrouwen in het Minsk-vredesakkoord. In dat bestand, dat in 2015 werd gesloten, staat onder meer dat de strijdende partijen zich moeten onthouden van zware wapens zoals tanks. De separatisten en het Oekraïense leger betichten elkaar ervan zich niet aan de afspraken te houden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben de strijdende partijen zaterdag in een verklaring opgeroepen om het Minsk-akkoord te respecteren, meldt Reuters.

Lees de NRC-reportage eerder dit jaar over het conflict: In Slavjansk vertrouwt niemand meer op Kiev

Javelin-raketten worden met een draagbare raketwerper afgeschoten. Hoewel ze normaal gesproken bedoeld zijn als verdediging tegen tanks, kunnen ze daarom ook offensief als dodelijk wapen worden ingezet. De VS zien de actie als defensieve steun: Kiev kan ze gebruiken om grondgebied te verdedigen.

Meer dan tienduizend doden

Het Amerikaans Congres moet officieel instemmen met de buitenlandse verkoop van militair materiaal. Het Witte Huis zal vermoedelijk gesteund worden in het plan omdat zowel Democraten als Republikeinen al langer de steun aan Kiev willen uitbreiden. De Russische ambassade in Washington heeft nog geen reactie gegeven op het plan.

Lees over de voortdurende strijd in Oost-Oekraïne: ‘Tennis tijdens bombardementen is niet normaal’

De oorlog in Oost-Oekraïne heeft sinds 2014 al meer dan tienduizend levens geëist. De Russische president Vladimir Poetin stelde eerder dit jaar voor om vredestroepen naar het gebied te sturen, maar er is nog veel onenigheid over de rol die zij zouden krijgen in het gebied.

    • Christiaan Paauwe