Vos en egel in het nauw

Wie?

Jared Kushner (1981), zakenman, schoonzoon en adviseur van president Donald Trump.

Waarom?

Machtig man in de West Wing, tegenstrever van Raspoetin Bannon, zou samen met vrouw en presidentsdochter Ivanka een temperende invloed op Trump hebben.

Iets zegt me dat je nu het omgekeerde gaat beweren.

Nog niet. Maar het FBI-onderzoek naar de banden van Trump met Moskou nadert Kushner. Wie weet wat Mueller over hem weet? En Bannon mag dan vertrokken zijn, maar of dat Kushner heeft geholpen?

Hoe weet je dat?

Kijk alleen al naar dat gedoe met Israël. Trump erkende Jeruzalem als hoofdstad en beloofde de Amerikaanse ambassade erheen te verhuizen. Slecht nieuws voor de Joodse Kushner die zichzelf nog steeds ziet als vredesmakelaar tussen Israël en de Palestijnen. Het lukte hem alleen er een paar scherpe randjes af te slijpen. Zo kan ik doorgaan.

Doe eens.

Neem het klimaatakkoord van Parijs. Jared en Ivanka...

Jared en Ivanka? Brangelina! Bennifer! J-Vanka zul je bedoelen!

Hoe dan ook, het power-koppel is juist vóór ‘Parijs’, maar kon Trump er niet van weerhouden dat akkoord af te schrijven. En Ivanka’s weerzin tegen alt-right lijkt ook weinig effect te hebben. Ze moeten tegenwoordig net als alle anderen eerst een afspraak maken voordat ze het Oval Office binnen mogen.

Je vraagt je af hoe lang ze het daar nog volhouden.

Ik las ergens: tot de schoolvakantie, dan kunnen ze met hun kinderen terugverhuizen naar New York. En toch: vergis je niet in die twee.

Want?

Ze komen allebei uit een gesloten familie met een rijke problematische vader aan wie ze superloyaal zijn. Het is nog ingewikkelder: Kushners vader zat een paar jaar in de gevangenis. Als aangenomen zoon van Trump moet en zal hij die schande uitwissen.

„Tijdens de campagne was ik een vos die razendsnel moest leren”, zei hij tegen The Washington Post. „In DC merkte ik dat veel problemen te moeilijk zijn. Daar heb ik geleerd een egel te zijn.”

Wat zegt Twitter?

BREAKING: Per the Washington Post, Jared Kushner’s legal team is looking to hire a ‘crisis public relations firm’. ‏ @krassenstein (15 dec)

    • Hans Steketee