Teckelgate in Rusland krijgt gelukkig kersteinde

Wat een demonstratie had moeten worden van Russische innovatie, is uitgelopen op een rel over dierenmishandeling. Afgelopen dinsdag ontving vicepremier Dmitri Rogozin de Servische president Aleksandar Vucic op de ‘Stichting voor fundamenteel onderzoek’, een prestigieus onderzoeksinstituut voor de Russische defensie-industrie. Daar werd Vucic getrakteerd op een spectaculaire vertoning.

Russische wetenschappers hebben het mogelijk gemaakt om vloeistof zó zeer te verzadigen met zuurstof, dat je het kunt ‘ademen’. Ter demonstratie duwde een wetenschapper in een witte jas de jonge teckel Nikolas – kop naar beneden – door de nauwe opening van een grote doorzichtige fles en hield het tegenstribbelende hondje minutenlang onder water.

Op sociale media werd er schande van gesproken. De laconieke reactie van Poetins woordvoerder Dmitri Peskov – ‘de hond leeft toch nog?’ – bracht de gemoederen niet bepaald tot bedaren.

Het is niet de eerste keer dat Rogozin in verlegenheid wordt gebracht. Het Russische ruimtevaartprogramma waar hij verantwoordelijk voor is, wordt geplaagd door ongelukken en mislukkingen. En trouwens: de technologie van de adembare vloeistof is niet nieuw en is ook in de VS al gedemonstreerd, zo schreef de Russische site Meduza.

Rogozin heeft inmiddels op Twitter laten weten dat hij Nikolas adopteert. Binnenkort zal de teckel worden voorgesteld aan de Duitse herder van de vice-premier.

    • Steven Derix