Spangen: ‘Waar gedeald wordt, vallen spaanders’

Drugscriminaliteit De 80 schietincidenten per jaar in de stad zijn soms dodelijk, zoals deze week op Zuid, en ze blijven vaak onopgelost. Dit is wat we weten 2 weken na de kogelregen in West.

In de nacht na Sinterklaas vonden agenten na de beschieting van een woonhuis in Spangen op straat een handgranaat.
In de nacht na Sinterklaas vonden agenten na de beschieting van een woonhuis in Spangen op straat een handgranaat. Foto MediaTV

Een schietincident, waarbij met een automatisch wapen 27 kogels op een woonkamerraam werden afgevuurd en de schutter(s) daarna tevergeefs probeerde(n) een handgranaat naar binnen te gooien. Dat staat vast. Voor het overige is vooral onduidelijk wat er twee weken geleden precies gebeurde in de Van Lennepstraat. Daarom riep de politie donderdag de hulp in van het publiek door het tonen van camerabeelden in het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond.

Te zien is onder andere een metallic grijze Volkswagen Golf die de straat uitrijdt rond het tijdstip van de beschieting, op 6 december omstreeks 03.15 uur. „Wij willen graag in contact komen met de inzittenden”, zegt politiewoordvoerder Wessel Stolle. Het schietincident wordt onderzocht als ‘afzonderlijk incident’ in het criminele circuit.

Vermoedelijk ziet de politie dus (voorlopig) geen verband met de andere recente ‘kogelregens’ in Spangen: februari 2016, Spaanse Bocht; april 2015, Mathenesserbrug; januari 2013, Piet Paaltjensplein. Of met de schietpartijen in de aangrenzende wijken Middelland (juni 2015, Essenburgstraat) en Overschie (februari 2016, Cronesteinstraat en Ameidestraat). In Overschie werd een zogeheten ‘ripper’ doodgeschoten die eerder betrokken was bij de twee schotenwisselingen in de Essenburgstraat en op de Mathenesserbrug. In het eerste geval staat vast dat het ging om een geripte partij heroïne, in het tweede geval vermoedt justitie dat.

Of de bewoner (42) van het beschoten appartement in de Van Lennepstraat ook in heroïne handelde, is niet bekend. Evenmin of hij een bekende was van de politie. Die wil alleen kwijt dat de man is aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen en „een hoeveelheid harddrugs”.

Voor de naaste buren is het geen verrassing. „Hij verkocht drugs en zat er al eerder voor vast. Zijn klanten waren straatjongens”, zegt eentje. Ook de kogelregen verbaast hem niet. „Als je zo je geld wil verdienen, kun je dit verwachten. Waar gedeald wordt, vallen spaanders. Hij werd aan het begin van de zomer ook al beschoten in de buurt. Maar hij bleef ongedeerd en schoot terug. Het is gewoon een foute jongen die telkens in een andere auto reed en zijn appartement regelmatig onderverhuurde.”

Nu is de voordeur van het appartement op de eerste verdieping aan het zicht onttrokken door een grijze stalen deur. Er is een rood A4’tje opgeplakt. „Dit pand is op last van de burgemeester gesloten”, staat erop. „Zo’n burgemeestersluiting is een bestuurlijke maatregel die wordt opgelegd bij verstoring van de openbare orde, in het algemeen als ergens criminele activiteiten hebben plaatsgevonden”, zegt woordvoerder Eric Smulders van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. De verhuurder zoekt in zulke gevallen contact met de huurder. Ook als die in de cel zit. „De bewoner van het beschoten appartement heeft de huur inmiddels opgezegd.”

Voor bewoners vond vorige week een informatieavond plaats, georganiseerd door gemeente, woningcorporatie en politie. Stolle: „De impact van het schietincident was groot. Wij hebben verteld wat we doen in het onderzoek. Ruzies in het criminele circuit worden dikwijls beslecht met vuurwapengeweld. Dat is onacceptabel omdat het leidt tot levensgevaarlijke situaties, ook voor onschuldige omstanders.”