SP wil de krachten bundelen op links

Verkiezingen Lijsttrekker Leo de Kleijn van de SP wil de linkse samenwerking van de grond te krijgen. „Wij willen dat iederéén – arm en rijk – in Rotterdam kan wonen.”

Leo de Kleijn, lijsttrekker van de SP.
Leo de Kleijn, lijsttrekker van de SP. Foto Sander Koning/ANP

Lijsttrekker Leo de Kleijn van de SP in Rotterdam zet deze gemeenteraadsverkiezingen al zijn kaarten op de vorming van een coalitie met een links blok. Dat moet dan gaan bestaan uit zijn eigen partij de SP (5 zetels), de PvdA, GroenLinks en de op islam geïnspireerde partij Nida. En als het even kan hoopt hij dat de Partij voor de Dieren na de verkiezingen aansluit.

Bij elkaar bezetten deze partijen 18 zetels in de gemeenteraad. „Stel dat we in maart 2018 evenveel zetels halen als we nu hebben, dan hoeven we er nog maar vijf zetels bij te zoeken om een meerderheid te vormen”, zegt De Kleijn. Die zullen niet van de PVV of DENK gaan komen, verwacht hij. Want daar wil hij geen zaken mee doen. D66 mag net als CDA en VVD wat hem betreft tijdens de onderhandelingen aanschuiven als potentiële coalitiepartij. Daarover heeft hij deze week een afspraak met lijsttrekker Said Kasmi. Maar tot het linkse blok rekent hij deze sociaal-liberale partij niet. „D66 is een hele rechtse partij. Dat hebben we de afgelopen periode in de coalitie die ze met Leefbaar vormen wel gezien.”

Hoewel hij een stadsbestuur met Leefbaar Rotterdam – op dit moment de grootste partij (14 zetels) in de gemeenteraad – niet op voorhand afwijst, lijkt hem dat niet logisch. „De verschillen zijn groot. Wij willen breken met de Woonvisie die hun (inmiddels afgetreden) wethouder Ronald Schneider doorgevoerd heeft. Daardoor gaan 20.000 sociale huurwoningen tegen de vlakte. Wij willen daar een streep door zetten. Anders kunnen straks alleen rijke mensen een huis in het centrum betalen. Net als in Parijs en Amsterdam. Wij willen dat iederéén – arm en rijk – in Rotterdam kan wonen en dat er juist meer sociale huurwoningen bijkomen.”

En dat willen zijn collega’s van de andere linkse partijen volgens hem ook. Ze zijn daarover al in gesprek. Al hebben ze geen overleg over de belangrijkste punten die hun partijen in hun verkiezingsprogramma zetten. Dat blijft een zaak van de leden van de politieke partijen zelf.

De vraag is wie als eerste mag formeren: het linkse blok dat bestaat uit vier of vijf politieke partijen, of de partij die de meeste zetels wint tijdens de verkiezingen? „Daar bestaan geen regels voor. Tot nu toe was het de grootste partij die ging formeren. De laatste keer had de PvdA zoveel zetels verloren dat het voor de hand lag dat Leefbaar als winnaar van de verkiezingen de onderhandelingen zou starten. Maar dat zie ik deze keer niet gebeuren. Leefbaar gaat zetels verliezen aan de PVV. En de PvdA mogelijk aan Denk en Nida. Dus we kunnen dit keer prima als links blok de onderhandelingen openen en vragen aan andere partijen om met ons te onderhandelen over een coalitie.”

Het tweede belangrijke punt voor de SP is volgens De Kleijn het terugdraaien van de miljoenen euro’s die het huidige college bezuinigde op armoedebeleid en Rotterdammers in de bijstand. Als deze nu iets tekort komen, kunnen ze een renteloze lening krijgen om bijvoorbeeld een wasdroger te kopen. Daar wil De Kleijn zo snel mogelijk vanaf. „Geef ze dat geld gewoon. Nu steekt de gemeente mensen in de schulden die nooit het geld zullen hebben om deze af te betalen.”

Dat standpunt staat haaks op de uitgangspunten die Leefbaar Rotterdam aanhangt, net als het terugdraaien van de Woonvisie. Terwijl de kiezers van Leefbaar daar volgens De Kleijn niets op tegen zouden hebben. „Veel van hun aanhang woont in de oude wijken en heeft een huurhuis dat Leefbaar wil afbreken. Dat willen zij helemaal niet. Dat gaat ze zetels kosten.” Dat geldt ook voor het afbreken van buurthuizen deze bestuursperiode zoals De Larenkamp in Charlois om kosten te besparen. Dat was een Leefbaar-bolwerk. „Ik denk niet dat de mensen daar nóg een keer op Leefbaar zullen stemmen.”