Opinie

    • Rosanne Hertzberger
Rosanne Hertzberger

Reken komend jaar op nog meer voedselophef

Mijn voorspelling voor 2018 is dat we met nieuwe voedselophef te maken krijgen en dat dat onze relatie met wetenschap verder vertroebelt. Afgelopen jaar zagen we drie keer vergelijkbare voedselophef. Eerst ‘breaking news’. NVWA vindt 7 tot 8 verschillende bestrijdingsmiddelen op onze Hollandse volgrondse „gifaardbeien”. Bladluizenverdelgingsmiddel fipronil in onze eieren. Tussendoor jakkerde het glyfosaatcircus aan ons voorbij: moest de Europese Commissie de onkruidverdelger nog eens vijf jaar toestaan?

Een standaardscenario volgt waarin het sentiment heen en weer stuitert tussen alarmisme en bagatelliseren. Voor iedereen is er wel een studie beschikbaar om te onderbouwen wat ze toch al vonden. Milieuorganisatie en foodbloggers struikelen over elkaar om schande te roepen, gevolgd door een serie geruststellende commentaren van toxicologen die laten zien hoe veilig zo’n middel precies is. Een columnist zoals ik rekent voor in de krant hoeveel Ben & Jerry’s je eigenlijk moet eten om een gevaarlijke dosis glyfosaat binnen te krijgen. Het wordt gevolgd door commentaren en brieven om blinde vlekken te benadrukken (effecten op darmbacteriën, stapelingseffecten) en, als de gemoederen erg hoog oplopen, worden nog wat huidige of vroegere financiële connecties met de industrie ‘onthuld’. Als de schade aan ons vertrouwen maximaal is trekt het circus verder naar de volgende ophef en ontvouwt precies hetzelfde script.

Weet u wat een mooie ontwikkeling zou zijn in 2018? Als we gewoon weer eens ouderwets irrationeel durven te zijn. Dat we weer eens leren zeggen: „lust ik niet”, zonder welke wetenschappelijke onderbouwing dan ook. Gif op je aardbei als de haar in je soep: veilig en walgelijk tegelijk. Onze menselijke irrationaliteit kan wel een beetje emancipatie gebruiken. Als we iets met onze onderbuik mogen benaderen, is het wel ons voedsel en wat we wel en niet willen eten.

Maar nee, die ontwikkeling lijkt me niet aannemelijk. Telkens weer zien we ons genoodzaakt om de enige overgebleven autoriteit van de Westerse wereld aan te roepen en dat is de wetenschap. Reken maar op meer voedselophef, gevoed door gelijke delen geruststellende en alarmerende wetenschap, maar bovenal teleurstellende wetenschap. De ultieme autoriteit zal ook in 2018 bijzonder weinig te bieden hebben voor mensen die zich afvragen wat ze moeten eten.

is microbioloog.
    • Rosanne Hertzberger