Oud-militair opgepakt om beramen aanslag San Francisco

Bij de man thuis werden wapens en een afscheidsbrief gevonden. Hij wilde met Kerst een aanslag plegen bij Pier 39, een populaire toeristenbestemming.

Pier 39, de plek die het doelwit zou zijn van de aanslag.
Pier 39, de plek die het doelwit zou zijn van de aanslag. Foto Daniel Slim / AFP Photo

De FBI heeft vrijdag een 26-jarige oud-militair opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Dat meldt persbureau AP. De man had het plan om op Eerste Kerstdag een aanval uit te voeren bij Pier 39. Het voetgangersgebied aan de haven is een populaire toeristische trekpleister in San Francisco.

De 26-jarige sleepwagenchauffeur uit de Californische stad Modesto werd aangehouden na een undercoveroperatie door de FBI. Hij had tegenover een geheim agent verklaard dat hij in contact zou staan met het leiderschap van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij had als doelwit Pier 39 uitgekozen, omdat het er met Kerst altijd volgepakt is met dagjesmensen die naar de vele restaurants en winkels komen.

Volgens de geheim agent vroeg de oud-militair om hulp bij het verkrijgen van een automatisch wapen, explosieven en materialen waarmee hij een spijkerbom wilde maken. Hij zou hebben verklaard geen ontsnappingsplan te hebben omdat hij niet verwachtte de actie te overleven.

Twijfel over verklaring

De man stond al sinds half september op de radar van inlichtingendiensten. In oktober betuigde hij zijn steun voor de aanslag in New York, waarbij een terrorist acht omstanders doodde door met een truck op ze in te rijden. De verdachte in Modesto stelde in gesprekken met de geheim agent zijn sleepwagen beschikbaar voor een vergelijkbare aanslag.

Hoewel de federale politie bij de verdachte thuis een afscheidsbrief en diverse handwapens vond, bestaat er ook twijfel over hoe serieus zijn plan moet worden genomen. Afgelopen maandag krabbelde de man ineens terug; hij zei dat hij af wilde zien van de aanslag - wat hij vrijdag in een eerste verhoor ook verklaarde. In een gesprek met de lokale krant Merced Sun-Star zegt de vader van de verdachte dat zijn zoon een “goede jongen” is, die “geen vlieg kwaad zou doen”. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot twintig jaar celstraf krijgen.

    • Sjoerd Klumpenaar