Onderwijs

Opnieuw serieuze fraude binnen Onderwijskoepel Boor

De stichting BOOR die (speciaal) openbaar basis- en voortgezet onderwijs verzorgt in de regio Rijnmond is opnieuw slachtoffer geworden van fraude. Ditmaal niet in eigen gelederen maar binnen het Passer College in Overschie.

Directeur Jenny C. is op non-actief gesteld vanwege ‘onregelmatigheden in de financiële administratie’, zo deelde het BOOR-bestuur ouders en verzorgers van de leerlingen maandag mee. De onregelmatigheden waren enkele weken geleden ontdekt. Het BOOR-bestuur schakelde daarop een bedrijfsrecherchebureau in, dat de onregelmatigheden bevestigde en nieuwe feiten ontdekte. „Het gaat niet om een paar honderd euro maar om serieuze onregelmatigheden”, zegt een woordvoerster. Ze wil geen details geven vanwege mogelijke juridische consequenties daarvan. „Omdat het onderwijs geen ontslag op staande voet kent, hebben wij de schooldirecteur het einde van haar arbeidscontract aangezegd.” Boor gaat aagifte doen tegen de directeur, liet een woordvoerder weten.

In 2011 kwam er een miljoenenfraude aan het licht binnen de stichting BOOR. Hoofd Huisvesting Arnold R., diens echtgenote en vier externe vastgoedadviseurs zouden tussen 2004 en 2011 via valse facturen grote bedragen in eigen zak hebben gestoken.

R. werd in juni 2017 veroordeeld tot een jaar cel voor het aannemen van steekpenningen van bouwadviseurs en aannemers. Zijn echtgenote kreeg drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur wegens witwassen en drie jaar lang salaris ontvangen zonder daarvoor te hebben gewerkt. Een adviseur werd vrijgesproken, een tweede kreeg een taakstraf van 120 uur.

In totaal heeft BOOR 78 scholen in het (speciaal) basisonderwijs, het (voortgezet) speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs. De organisatie heeft nog bovenschoolse programma's zoals extra Engels.