Nabestaanden MH17: stop met sensatie rond botresten

De stichting reageert op een recente video van een Amerikaanse journalist, die botresten van MH17-slachtoffers toont.

Foto Pierre Crom / ANP

Nabestaanden MH17-slachtoffers roepen journalisten op te stoppen met het zoeken van publiciteit rondom de vondst van menselijke resten in Oost-Oekraïne. De Stichting Vliegramp MH17 reageert in de verklaring op freelance-journalist Patrick Lancaster, die een video over gevonden botresten op YouTube plaatste.

In de video van 11 december is te zien hoe Lancaster menselijke resten onder een steen vandaan haalt op de plaats van de crash, die door het door Nederland geleide Joint Investigation Team (JIT) uitgebreid is onderzocht. De stichting schrijft dat dit soort video’s voor veel onrust zorgen bij nabestaanden, die het onnodig grievend en respectloos vinden.

Lancaster draagt in de video de resten over aan de autoriteiten. Hoewel de stichting het als een goede zaak ziet dat menselijke resten terugkomen naar Nederland, verwerpt de stichting de zoektocht en de publiciteit die journalisten zoeken.

De publicaties van bepaalde journalisten wekken echter de indruk dat publicitaire en / of politieke belangen de overhand hebben en er daardoor gesold wordt met stoffelijke resten van slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17.

De Amerikaans freelance-journalist Patrick Lancaster volgt het conflict al jaren vanaf de kant van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Hij wordt door de Oekraïense autoriteiten beschuldigd van het maken van pro-Russische propaganda. In zijn video’s laat de Amerikaan zich regelmatig kritisch uit over het Joint Investigation Team (JIT) en de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. Het is de tweede keer dat Lancaster filmt hoe hij botresten vindt - dit deed hij afgelopen zomer ook al eens.

Ook de Nederlandse freelance-journalist Michel Spekkers kwam vorig jaar met een zak vol MH17-resten aan op Schiphol. Hij was door Lancaster op een loods gewezen waar de botresten werden verzameld.

Lees ook: Nabestaanden MH17 veelvuldig lastiggevallen met desinformatie

‘Geen politiek bedrijven met menselijke resten’

Voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 hekelt de manier waarop publiciteit wordt gezocht. Het steekt hem vooral dat de “scoops” rond de vondst van menselijke resten volgens hem worden gebruikt voor politieke doeleinden. Hij zou liever zien dat de resten op een “respectvolle manier” worden ingeleverd bij de autoriteiten, zonder dat daar publiciteit bij wordt gezocht.

Waarom zouden mensen botresten achterhouden? Ik kan er met mijn verstand niet bij, anders dan dat de publicatie van de vondst een politiek doel dient. En van mij mag je overal politiek mee bedrijven, maar niet met menselijke resten. Dat doe je niet.