133 doden in de Filippijnen door tropische storm

Het is de tweede tropische storm die binnen een week over de Filippijnen raast.

Evacuaties op het zuidelijke eiland Mindanao waar tientallen doden zijn gevallen door modderstromen.
Evacuaties op het zuidelijke eiland Mindanao waar tientallen doden zijn gevallen door modderstromen. Foto Manman Dejeto/AFP

Modderstromen en overstromingen als gevolg van een tropische storm hebben minstens 133 levens geëist in het zuiden van de Filippijnen. Ook zijn tientallen mensen vermist, meldt AFP op basis van de Filippijnse politie zaterdag. Reuters meldde eerder dat bijna negentig doden waren gevallen. De tropische storm Tembin is de tweede storm die in korte tijd de Filippijnen teistert.

De meeste doden vielen vrijdag op het zuidelijke eiland Mindanao, waar onder meer dertig mensen werden meegesleurd door overstromingen in het vissersdorpje Anungan. Een ander boerendorp werd bedolven door een modderstroom als gevolg van de zware regenval. Een reddingsactie wordt bemoeilijkt omdat de stroom in het gebied is uitgevallen. Ook is alle communicatie met het dorpje verbroken. Het dodental loopt vermoedelijk nog op.

De storm Tembin, die lokaal Vinta wordt genoemd, is inmiddels in kracht afgenomen en een tropische depressie. Op het moment raast hij met windsnelheden tot 80 kilometer per uur over de Suluzee naar het westen. Toen de storm over Mindanao raasde, werden volgens een Filippijns meteorologisch instituut snelheden van 125 kilometer per uur gemeten.

Verwoesting Haiyan

Eerder deze week kapseisde een veerboot met meer dan tweehonderd opvarenden in de Filippijnen door harde wind en hoge golven als gevolg van de naderende storm. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven.

Tembins voorganger Kai Tak eiste een week geleden ook al tientallen levens. Tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd.

Jaarlijks wordt het land dat bestaat uit zo’n 7.000 eilanden geteisterd door enkele tientallen cyclonen. De verwoestende tyfoon Haiyan leidde in 2013 tot bijna 8.000 doden.

    • Christiaan Paauwe