Opinie

    • Lamyae Aharouay
Lamyae Aharouay

We durven eindelijk van mening te veranderen

Een voorspelling kan gebaseerd zijn op angst of op hoop. Ik laat mijn blik vooruit graag leiden door het tweede.

Ik hoop dat we ons durven uitspreken over wat jarenlang onbesproken is gebleven. Ook als dat betekent dat we heilige huisjes met de grond gelijk moeten maken. Het begin is afgelopen jaar gemaakt, onder meer in de #MeToo-beweging.

Op de valreep van dit jaar zien we een voorzichtige beweging in de islamitisch-Nederlandse gemeenschap waarin meisjes en vrouwen zich los durven te maken van de verstikkende, door mannen gedomineerde moraal. Voorzichtig, de strijd is nog lang niet gestreden, maar alles verdient een begin. Er zijn nog genoeg oorlogen te winnen, nog genoeg seksisten, homofoben, antisemieten en islamhaters die aangesproken moeten worden.

Ook als de haat komt van iemand waar we tegen opkijken, of eigenlijk juist dan. Dat kan een politicus zijn, een presentator van een voetbalprogramma, je baas of je eigen vader.

In het verlengde daarvan, hoop ik op verdwijnen van het taboe dat nu rust op het veranderen van mening. Laten we het toejuichen als iemand zich laat overtuigen door de kracht van sterke argumenten, als iemand zijn vastgeroeste standpunt durft los te laten. Wanneer heeft u zich voor het laatst door een ander laten overtuigen? Laat volgend jaar het jaar zijn waarin u zich op z’n minst openstelt voor een andere zienswijze. De vrijheid om uw mening te uiten is dan wel helig, die mening is niet de absolute waarheid.

Nog belangrijker dan meningen, zijn feiten. Waar sommige heilige huisjes met kracht omver moeten worden geblazen, hoop ik dat we anderen juist kunnen verstevigen. Het kan. The New York Times werd het afgelopen jaar herhaaldelijk beschuldigd van nepnieuws door de Amerikaanse president. Het leverde de krant een recordaantal nieuwe abonnees op.

Ik hoop dat in een tijd van alternatieve feiten, spindoctoren en nepnieuws, de honger naar feiten doorzet.

is freelance journalist en presenteert de podcast NRC Haagse Zaken.
    • Lamyae Aharouay