Kamerleden uiten kritiek op Eurlings om mishandeling

Kamerleden eisen zijn vertrek bij sportkoepel NOC*NSF. Zijn advocaat stelt dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat Eurlings zijn ex-vriendin zwaar zou hebben mishandeld.

Beeld van Eurlings uit 2014.
Beeld van Eurlings uit 2014. Foto Lex van Lieshout/ANP

Kamerleden hebben kritiek op uitspraken die de advocaat van Camil Eurlings donderdag deed over de mishandeling van de ex-vriendin door de voormalig politicus. Meerdere politici dringen in het AD zaterdag aan op het vertrek van de oud-minister bij sportkoepel NOC*NSF.

Advocaat Geert-Jan Knoops zei in een verklaring namens zijn cliënt dat er ten onrechte bij bepaalde media een beeld is ontstaan dat Eurlings zich schuldig had gemaakt aan zware mishandeling. Eurlings kreeg echter een taakstraf voor “eenvoudige” mishandeling omdat er geen sprake was van blijvend letsel. Het Openbaar Ministerie zou volgens de advocaat anders nooit met een schikkingsvoorstel zijn gekomen.

Lees over de zaak: NOC*NSF vroeg Camiel Eurlings terug te treden

Zijn voormalige vriendin Tessa Rolink deed aangifte omdat zij in 2015 zwaar mishandeld zou zijn door Eurlings. Anders dan gesuggereerd werd zou de vrouw volgens Knoops echter geen botten hebben gebroken. De gescheurde oorlellen en het blauwe oog die Rolink opgelopen zou hebben werden in de verklaring verder niet genoemd.

De zaak werd geschikt met een werkstraf en Eurlings kreeg een aantekening. Alsnog besloot justitie hem een Verklaring Omtrent Gedrag te geven zodat hij kon aanblijven als bestuurslid. NOC*NSF deed de zaak verder af als een privéaangelegenheid, maar drong achter de schermen wel aan op zijn vertrek. De ex-politicus weigerde dit.

‘Ongeloofwaardige bestuurder’

Maar met de poging van Knoops om het ontstane beeld over Eurlings te corrigeren, is de ex-politicus juist weer in het middelpunt van de aandacht komen te staan. Kamerlid Antje Diertens (D66) concludeert in het AD: “Dat is niet de uitstraling die je in de sport wil hebben. Als ik Eurlings was, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen.” Ook SP-kamerlid Michiel van Nispen noemt het via een woordvoerder “ongeloofwaardig een bestuurder op deze positie te hebben”. Daarom zal hij het “niet betreuren als Eurlings opstapt”.

Lisa Westerveld (Groenlinks) pleit voor een veilig klimaat bij sportclubs. Eurlings zou door de mishandeling “geen goed voorbeeld” zijn. Premier Mark Rutte zei tijdens een wekelijke persconferentie dat het een zaak is tussen Eurlings en de sportkoepel, maar laat weten dat hij het goed kan voorstellen dat NOC*NSF met het bestuurslid in gesprek gaat. Volleybalcoach en voormalig technisch directeur van de sportkoepel Joop Alberda zegt dat Eurlings niet aan kan blijven zonder zich te verantwoorden:

“Het is uiterst vreemd om na zo veel tijd te komen met een verklaring die een essentiële vraag onbeantwoord laat: vind je zelf dat je Nederland internationaal kan vertegenwoordigen?”

Minister en directielid KLM

Eurlings was van 2007 tot 2010 minister van Verkeer en Waterstaat (CDA) onder Balkenende-IV. Van 2011 tot 2014 was hij topman van KLM. In 2013 werd hij verkozen als bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité.

    • Christiaan Paauwe