Opinie

Joshua Livestro

Het socialisme krijgt een tweede kans

Begin jaren negentig schudde Wim Kok opzichtig zijn ideologische veren af. Sindsdien gold het in Den Haag als hoogste vorm van wijsheid dat een linkse partij die succes wil hebben zich geen al te scherpe standpunten kan veroorloven. De basis onder de oude dogma’s was weggevallen na de overduidelijke triomf van het liberalisme in de Koude Oorlog. De kiezer van nu zou ook veel te complex zijn voor de oude ideologische links-rechts assen.

Inmiddels krabt men zich op links toch wel achter de oren. Eerst zag men in de VS de onversneden socialist Bernie Sanders bijna de nominatie van de Democratische Partij bemachtigen. Vervolgens zag men hoe dit jaar Jeremy Corbyn met een boodschap van radicale herverdeling een heuse ‘youthquake’ veroorzaakte (overigens het Britse politieke woord van het jaar). Alle waarschuwingen dat met zo’n radicale boodschap geen verkiezingen gewonnen kunnen worden, zijn op slag vergeten. Echte winnaars prediken het socialisme!

Uiteraard gelooft niet iedereen op links meteen even sterk in de oude ideologische leerstellingen. Maar deze nieuwe generatie linkse leiders gelooft wel in winnen. Vrij naar de Internationale: begeerte heeft hen aangeraakt – begeerte naar de massabijeenkomsten van Sanders en de zetelwinst van Corbyn. Ik voorspel dan ook dat er een wedren zal ontstaan om wie de titel van ‘meest authentieke socialist’ mag claimen. De Socialistische Partij zal op de eigen naam wijzen, GroenLinks op de Pacifistisch-Socialistische wortels. En de PvdA, die zal opnieuw Joop den Uyl op het schild hijsen.

In de politiek krijgt elk idee een keer een kans. Het socialisme krijgt nu zelfs een tweede kans. Of het deze keer succesvoller wordt dan de eerste keer, voor de val van de Muur, valt te bezien. Zowel Sanders als Corbyn verloren immers uiteindelijk gewoon hun verkiezingen. Het wordt er in elk geval wel interessanter op.

is hoofdredacteur van opiniesite Jalta.nl. Hij studeerde politicologie en filosofie.