Hondenmuseum bij hondentheater

Social art Honden zijn sociaal bindmiddel, vind de organisator van de Dog Museum in Theater Rotterdam

Diverse kunstwerken en foto’s van Robin Utrecht (zwart kader) en de foto van Bumper de politiehond van Monique Nootenboom.
Diverse kunstwerken en foto’s van Robin Utrecht (zwart kader) en de foto van Bumper de politiehond van Monique Nootenboom.

Liefhebbers van honden, van theater, maar ook iedereen die geïnteresseerd is in social art. Voor hen is in de foyer van de schouwburg, nu Theater Rotterdam geheten, een bescheiden maar grootse tentoonstelling te zien.

Het aanbod is tweeledig. Aan de wand rechts is een fraaie portretgalerij van honden ingericht. Doeken van professionele kunstenaars afgewisseld met werk van amateurs. De melancholieke blonde hond hier rechtsboven (aan de wand linksboven) is bijvoorbeeld van Roel Braams. Hij heeft een atelier boven het bijzondere, multi-culturele verzorgingshuis de Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade. Daar geeft hij dagelijks les, onder meer aan mensen uit de wijk. Er hangt ook werk van zijn leerlingen, zoals het grafische portret van een zelfbewuste hond, en een prachtige melancholische herder. Kunstenaar AMC Fok heeft een paneeltje gemaakt waarin haar dochter Ari Deelder en hond Piet zijn afgebeeld.

Het tweede deel van de expositie is een foto-voorstelling op de mediawand in de foyer. Elke dag om 15:00, 18:00 en 21:30 uur trekt daar werk voorbij van onder meer fotograaf Robin Utrecht, die portretten maakte van honden met hun baasjes. Er is ook een serie historische foto’s met honden van het Nederlands Fotomuseum, een reeks over werkhonden uit de collectie van het Belasting en Douane Museum en straathonden uit Istanbul. Zitten, achterover leunen en kijken.

Op vraag ‘waarom’ heeft organisator Mieke van de Linden een gelaagd antwoord. „Honden zijn gewoon leuk.” Maar ook: „Ze verbinden mensen in de wijk. Mensen maken makkelijk een praatje over de hond.” Daarom organiseert Van der Linden dit jaar voor de vierde keer de Dogparade 010 op de West-Kruiskade. „Jonge jongens met grote honden, vrouwen met schoothondjes: iedereen is trots op zijn hond, en wil dat laten zien.” En het meest praktische antwoord op het waarom: Deze kerstperiode is de succesvolle familievoorstelling van het Ro theater, Woef side story te zien. En die gelegenheid kon Van der Linden niet voorbij laten gaan.