Het 75ste Kamerlid

Wie?

Ybeltje Berckmoes (1960), ex-Kamerlid (VVD).

Waarom?

Was onzichtbaar als backbencher, maar het boek dat ze schreef bij haar vertrek uit de Kamer lichtte haar even uit de parlementaire vergetelheid. In Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn noemde ze de VVD een hypergecentraliseerde partij. Alleen machtsbehoud telt, individuele Kamerleden moeten slechts doen wat Mark en Halbe zeggen.

Stemvee.

Ja, ‘Klara 39’ noemt ze zichzelf, niet ongeestig, naar haar plaats op de kieslijst in 2010.

Hoe kwam ze daar op dan?

Geen originele vraag. „Hoe ben jij in godsnaam Kamerlid geworden?” vroeg Halbe Zijlstra haar. Bedenk dan dat de VVD slechts 22 zetels had. „Voor de lijst zijn we bij plek 30 gestopt met denken”, zei een ingewijde. „De rest vulden we in.”

En?

En toen kreeg de VVD opeens 31 zetels, verdwenen er een boel Kamerleden het kabinet-‘Wilders I’ in of de politiek uit. En was nummer 39 aan de beurt: een verbaasde VVD-wethouder uit Den Helder: Ybeltje Berckmoes. „Ineens zat ik erin. Dat was niet de bedoeling.”

En?

Met de kennis van nu? Tikje ongeleid. Twee portefeuilles moest ze inleveren. Daarna zat ze jarenlang op haar kamer Netflix kijkend te wachten tot de bel voor het stemmen ging. Voortijdig op wachtgeld, zeg maar. En zó onzichtbaar dat ze haar in 2012 gewoon op de lijst lieten staan.

Maar genoeg tijd om een boek te schrijven, kennelijk.

Begin dit jaar flapte ze er iets uit over ‘Eurabia’. Ai! Wilderswoord. Je mag wel PVV-stemmen trekken, maar dan met het goeie vocabulaire. Spreekverbod! Toen was dat boek er snel, Baudet schreef zelfs nog mee.

Beetje flauw; zes jaar je mond houden en dan pas piepen. Maar dat van die moordende fractiediscipline, dat wist ik niet.

Ik ook niet. Neem Pia Dijkstra’s orgaandonatiewet van 2016. De VVD liet de fractie vrij om volgens hun geweten te stemmen. De wet haalde het, met 75 tegen 74. Ybeltje was één van degenen die voor stemden. Zo kun je het dus ook zien: ‘Onzichtbare’ Ybeltje heeft die wet in haar eentje door de Kamer gekregen.

Wat zegt Twitter?

Ik was een van hen, zes jaar undercover onder VVD’ers @zeegersmaarten (30 sep)