Geen levende dieren meer in kerststallen: ‘Ze krijgen stress’

Wie dit jaar hoopt op levende kerststallen, compleet met ezels en schapen, moet goed zoeken. De gemeente voert op initiatief van wethouder Ivens (Dierenwelzijn, SP) voor het eerst een ontmoedigingsbeleid op het inzetten van dieren. „Het is onacceptabel dat dieren voor ons plezier in een onnatuurlijke omgeving moeten staan”, zegt een woordvoerder van de wethouder. „Bij zo’n kerststal is het vaak druk en doordat mensen aan de dieren gaan zitten, krijgen ze veel stress.” De gemeente spoort de stadsdelen aan om bij het verstrekken van vergunningen na te gaan of er ook dieren worden opgegeven, en zo ja, om af te raden die daadwerkelijk in te zetten.

De enige plaats waar mogelijk nog wel dieren te zien zijn, is in kerken – die hoeven geen vergunning aan te vragen voor de Kerstviering. In de Oranjekerk in De Pijp zal in elk geval behalve een ezel ook een stel cavia’s aanwezig zijn.