De juiste fit bij een cupmaatje meer

Als geen ander weet Floor van de Pavert (36) hoe lastig het is een beha in de juiste maat te kopen. Ze staat daarin niet alleen. Bij veel vrouwen met een cupmaatje meer zit de omvang te los, weet ze. Borsten gaan hangen. Al snel staan van die pijnlijke striemen in schouders of nek. Om nog maar te zwijgen over het ondermaatse advies in een doorsnee lingeriewinkel.

Dat moet anders, dacht ze. Ze noemt Polen als lichtend voorbeeld. Het land waar vrouwen via sociale media diverse fabrikanten wisten te bewegen tot het produceren van een grotere variëteit onderkleding. In de nasleep zagen diverse nieuwe merken het levenslicht. Het is haar doel net zo’n „beha-revolutie” te ontketenen. „Het gaat om bewustwording”, zegt ze. „Ik wil laten zien wat een beha voor je kan doen; lift en steun bieden.”

Het voorlopige antwoord van de onderneemster, natuurkundige van huis uit, is SuperBra. De lingeriezaak op het Zwaanshals vierde onlangs het eenjarig bestaan. Iedereen met D+ en een omvang vanaf 60 centimeter kan er terecht. In de rekken hangen tien merken en zo’n 90 maten. Cup O is de max.

Onwetendheid over de eigen maat is volgens Van de Pavert het meest voorkomende probleem. Ze ziet vrouwen van heinde en verre binnenlopen, soms ten einde raad. Bij SuperBra staat het aanmeten van „de perfect zittende bh” centraal. Als het op prijs wordt gesteld, helpt het winkelpersoneel zelfs bij het aanpassen. Ze wijst op drie ruime paskamers achterin de nering. „In het weekend staat er vaak een rij.”

Het kapitaal om SuperBra op te starten, kwam uit eigen zak. De aanschaf van de brede collectie bleek de grootste investering. Het op peil houden is Van de Paverts voornaamste uitdaging.

In de winkel werken inmiddels zeven vrouwen, waarvan eentje fulltime. De onderneemster staat er af en toe zelf, maar is vooral achter de schermen bezig. Nu het concept goeddeels volwassen is, verschuift haar focus naar het professionaliseren van de webshop. Een vestiging in een volgende grote stad en op termijn een eigen lingerielijn zijn de stippen aan de horizon.