Opinie

Coen Teulings

We zullen terugblikken op en leren van Lehman

‘Beste Coen, zou je voor de krant een column willen schrijven met je voorspelling voor 2018?’ Een voorspelling voor 2018? Dat is nogal een vraag, zeker voor een econoom. Voorspellen is namelijk moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat. Maar is er één voorspelling waar ik 100 procent zeker van ben. Volgend jaar is het tien jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging. Dit zal leiden tot een golf van beschouwingen en historische analyses. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wie was de schuld? Wat is de historische betekenis van de Grote Recessie? Vergelijkbaar met de Grote Depressie uit de jaren dertig?

Het zijn stuk voor stuk interessante vragen, maar heeft het zin om daar nogmaals bij stil te staan? Laten we vooruitkijken. We moeten juist de nieuwe kansen nemen die er zijn in plaats van te blijven klagen over het verleden, toch? In 2015 publiceerde Barry Eichengreen, een bekend economisch historicus, zijn boek Hall of Mirrors, met een vergelijking van de Grote Recessie van 2008/9 met de Grote Depressie uit de jaren dertig. De titel is een verwijzing naar de Spiegelzaal in Versailles, waar in 1919 het beruchte vredesverdrag werd getekend. De herstelbetalingen die door Engeland en Frankrijk aan Duitsland werden opgelegd worden gezien als een belangrijke oorzaak van latere politieke rampen.

Eichengreen liet in zijn boek zien hoe de ervaringen van de jaren dertig het referentiekader waren voor de beleidsreactie op de kredietcrisis van 2008. De analyses van economen als Keynes en Friedman verschaften Bernanke en anderen in Eichengreens woorden een lens waarmee de crisis in 2008 werd geanalyseerd en aangepakt. Daarom is een terugblik op wat ons sinds 2008 is overkomen erg belangrijk voor de aanpak van toekomstige crisis. Ik ben benieuwd naar de conclusie.

is hoogleraar en econoom in Cambridge en Amsterdam.