Opinie

    • Clarice Gargard
Clarice Gargard

Over de VS raast een Democratische wervelwind

Een samenzwering met Rusland, impertinente leugens en mensenrechtenschendingen zijn maar enkele van de verontrustende ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump. Het afgelopen jaar domineerde elke misstap die hij en zijn team begingen het wereldnieuws. Dit jaar is de Zimbabwaanse Mugabe succesvol gedwongen tot aftreding, gaat dat volgend jaar lukken met de dictatoriale president in het Witte Huis?

Het onderzoek van aanklager Mueller is zeven maanden bezig en er zijn al vier mensen aangeklaagd voor onder andere landverraad en witwasserij. Het Witte Huis is het toneel geworden van een dramaserie met plottwists die zelfs door de scenarioschrijvers van horrorfilm Get Out niet te verzinnen zijn. Voor mijn moeder kan de afzetting van Trump niet snel genoeg gebeuren. Ze woont in Philadelphia, mijn geboortestad en die van de Amerikaanse democratie. Ze kijkt dagelijks teleurgesteld naar het nieuws vanwege de vele overtredingen die haar president onbestraft lijkt te begaan.

Toch denk ik niet dat Trump in 2018 afgezet wordt. Impeachment is een ingewikkeld proces waarbij je de medewerking van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden nodig hebt, dezelfde mensen die doen alsof hun neus bloedt terwijl ze handtekeningen onder duivelse deals zetten. Bovendien is de afzettingsprocedure als een mals braadstuk. Het heeft tijd nodig om te garen.

In de Amerikaanse geschiedenis is het twee keer eerder voorgevallen dat de afzettingsprocedure tegen een president in gang werd gezet, bij Andrew Johnson en Bill Clinton. Richard Nixon koos eieren voor zijn geld en vertrok zelf. Maar het Watergate-schandaal alleen al duurde meer dan twee jaar.

De enige hoop die er is om deze contemporaine Amerikaanse nachtmerrie te beëindigen is een politieke revolutie. Een wederopstanding van het volk dat waarde hecht aan ‘liberty and justice for all’. Een sprankeling van hoop ontstond bij de Women’s March en groeide bij de afgelopen verkiezingen waar veel vrouwen en LHBTI en etnische minderheden voor het eerst verkozen werden. De onwaarschijnlijke Democratische winst in de dieprode staat Alabama was de kers op de taart. Als de Democraten op dezelfde voet verder gaan is er volgend jaar tegen de tijd van de verkiezingen – voor het Congres – een vernietigende wervelwind die het tij zal keren.

is programmamaker bij BNNVARA en publicist.
    • Clarice Gargard