Ambassadeur VS biedt excuses aan voor interview

In het interview ontkende Pete Hoekstra ooit te hebben gezegd dat er in Nederland no-gogebieden zijn.

Pete Hoekstra op archiefbeeld uit 2009.
Pete Hoekstra op archiefbeeld uit 2009. Foto Michael Reynolds / EPA

Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, heeft op Twitter zijn excuses aangeboden voor een interview in het programma Nieuwsuur. In dat interview ontkende hij in het verleden te hebben gezegd dat er in Nederland no-go-gebieden zijn. Hij geeft nu toe dat wel te hebben gezegd.

Twitter avatar petehoekstra Pete Hoekstra Please see my comments regarding recent interview. Thank you. Pete https://t.co/gxQOcZ8Duk

Hoekstra zei in 2015 dat de “islamitische beweging” chaos veroorzaakt in Europa. Hij zei:

“Chaos in Nederland. Er zijn auto’s die worden verbrand en er zijn politici die worden verbrand. En ja, er zijn no-go-gebieden in Nederland.”

‘Nepnieuws’

Tegenover NOS-correspondent Wouter Zwart ontkende Hoekstra deze uitspraken te hebben gedaan en noemde de bewering dat hij dit wel zou hebben gezegd “onjuist” en “nepnieuws”.

Even later in het gesprek zegt Hoekstra ook nog dat hij het kort tevoren uitgesproken woord ‘nepnieuws’ helemaal niet heeft gebruikt. Op Twitter laat Hoekstra nu weten:

“In 2015 heb ik opmerkingen geplaatst en ik betreur het Nieuwsuur-interview. Alstublieft, accepteer mijn excuses. Ik ben in Nederland geboren en hou van het land.”

Hoekstra geeft in dezelfde tweet aan dat hij er naar uitkijkt om aan de slag te gaan in Nederland. Premier Mark Rutte zei vrijdag al dat hij de ophef rond Hoekstra’s interview geen rol wil laten spelen in de onderlinge verhoudingen.