2017 in interviews

Hoe vat je een jaar samen? In feiten en cijfers, natuurrampen en aanslagen – of in mensen? De redactie van NRC koos voor het zesde jaar op rij voor het laatste: een kerstbijlage met interviews met bekende en onbekende mensen die terugblikken op 2017.

Door hun ogen beleven we 2017 opnieuw. Het jaar van Trump en Poetin, van een orkaan op Sint Maarten en de triomf van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Van de verkiezingen voor de Tweede Kamer tot #fakenews.

Over dat laatste gesproken: correspondent Guus Valk zat maanden achter Roger Stone aan, vriend en vertrouweling van Trump, en strikte hem na lang zeuren („Ik was een stalker!”) voor een onthullend interview.

Ook Nederlandse politiek in deze bijlage: we volgden verkiezingswinnaar Jesse Klaver in het jaar dat zijn moeder plotseling overleed – middenin de formatie – en hij zijn vader voor het eerst ontmoette.

Veel gesprekken gaan over verdergaan na tegenslag. Ronnie en Jasper Vernes-Sewratan werden mishandeld en ontketenden collectieve verontwaardiging tegen homohaat. Bregje en Paul Boetekees moeten hun leven letterlijk weer opbouwen na orkaan Irma op Sint-Maarten.

Actrice Romana Vrede zag haar relatie stranden, maar won ook de prestigieuze Theo d’Or. Ze geeft het jaar een acht min. Want: „Die relatie was wel fantastisch. En ik heb er wat van geleerd.”

, chef NRC Weekend
    • Patricia Veldhuis