Wapenstilstand

Nieuw bestand moet oorlog Zuid-Soedan beëindigen

De regering van Zuid-Soedan en rebellengroepen in het land zijn donderdag een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat melden verschillende persbureaus. De wapenstilstand moet een eind maken aan de burgeroorlog die het land al vier jaar verscheurt en die ontstond nadat president Salva Kiir zijn plaatsvervanger Riëk Machar had ontslagen. Het akkoord, dat zondag ingaat, moet het voor hulpverleners mogelijk maken om humanitaire hulp te bieden aan de vele slachtoffers in het land.

In het akkoord staat volgens persbureau AP ook een oproep aan de strijdende partijen om politieke en krijgsgevangenen vrij te laten, evenals ontvoerde vrouwen en kinderen. In de volgende fase van de onderhandelingen zal gepoogd worden een datum vast te stellen voor verkiezingen in het land, aldus diplomaten tegen Reuters.

De ondertekening van de wapenstilstand gebeurde in bijzijn van vertegenwoordigers van Kiir en Machar, die verschillende etnische groepen vertegenwoordigen. Ook aanwezig was Moussa Faki Mahamat, de Tsjadische voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie. „Ik hoop dat jullie door ondertekening van deze overeenkomst zullen proberen deze tragedie te beëindigden”, zei hij tegen de strijdende partijen. „Dit is een bemoedigende eerste stap.”

Het is de vraag of het jongste akkoord stand zal houden. In 2015 werd al een vredesakkoord getekend, maar dat werd vorig jaar geschonden met zware gevechten in de hoofdstad Juba. Sinds het begin van de burgeroorlog in Zuid-Soedan, sinds 2011 een onafhankelijk land, zijn tienduizenden mensen omgekomen. Een derde van de bevolking is gevlucht. Vorige week vielen bij een nieuwe uitbraak van geweld nog 170 slachtoffers. (NRC)