Celstraf en vrijspraak voor zuuraanval in gevangenis

Hij gooide een bijtende vloeistof in het gezicht van een medegevangene. Een andere verdachte is vrijgesproken.

Detentiecentrum in Heerhugowaard.
Detentiecentrum in Heerhugowaard. Foto Dijkstra BV/ANP

De 28-jarige Youssef el M. is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij vorig jaar in een gevangenis een bijtende vloeistof in het gezicht van een medegevangene had gegooid. De andere verdachte, Luciano G., is vrijgesproken “wegens onvoldoende betrokkenheid”.

Volgens de rechter heeft M. zich schuldig gemaakt “aan mishandeling met voorbedachten rade”. Hij moet ook 186.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer dat na de aanval nagenoeg blind is geworden.

Lees ook ons interview met het slachtoffer: Sinds die zuuraanval in de gevangenis is hij blind

M. gooide een bijtende vloeistof, waarschijnlijk een ovenreinigingsmiddel, in het gezicht van het slachtoffer. Dit gebeurde in een gang in de gevangenis in Heerhugowaard. Hij zal zijn celstraf uitzitten na afloop van zijn eerder opgelegde straf.

Het Openbaar Ministerie had twee weken gelden vijf jaar cel geëist tegen beide verdachten. De advocaten van de verdachten hadden om vrijspraak gevraagd. Ze trokken de betrouwbaarheid van de verklaringen in twijfel. De twee mannen beschuldigden elkaar van het gooien van de bijtende vloeistof.