Volkse miljonair eigenaar chic Brussels bolwerk

Marc Coucke

Extravagante zakenman moet de Belgische voetbalclub Anderlecht nieuw leven inblazen.

Marc Coucke (midden), eerder dit seizoen op de tribune bij Lokeren tijdens de wedstrijd van Lokeren tegen Couckes oude club, KV Oostende. Foto Jasper Jacobs/Hollandse Hoogte

Een paar weken geleden, toen zijn club KV Oostende in degradatiegevaar verzeilde, besliste eigenaar en voorzitter Marc Coucke (52) om de eretribune te verlaten en voortaan tussen de harde supporterskern plaats te nemen. Sjaal om de nek, ongeschoren, plastic bekertje pils in de ene en iPhone in de andere hand, om iedere goal onmiddellijk te kunnen twitteren. Het bracht zijn club kortstondig succes, en Coucke ging supportersliederen brullend voor in de polonaise die de supporters dansten.

Zo had de voetbalwereld Coucke ook leren kennen. De zakenman, eerder al actief in het wielrennen (eerst bij Lotto-Davitamon, daarna bij Etixx-Quickstep) verkreeg in 2013 een meerderheid in de bescheiden provincieclub Oostende. Hij ging er als een wervelwind tekeer, kocht met een zak vol geld trainers en spelers weg bij concurrenten, spendeerde veel meer dan er binnenkwam en vernieuwde het stadion. Oostende leefde op een wolk en behaalde afgelopen seizoen zelfs Europees voetbal. Tot Coucke deze week als een donderslag bij heldere hemel aankondigde dat hij een nieuwe voetballiefde heeft: Royal Sporting Club Anderlecht. Voor 80 miljoen euro koopt hij er 70 procent van de aandelen.

Eigenlijk is Marc Coucke altijd een verkoper gebleven. Pas afgestudeerd in de farmacie en met een extra diploma bedrijfsbeheer op zak trok hij langs de Belgische apotheken om zijn eigen shampoos en douchegels te slijten. Zijn bedrijf, Omega Pharma, groeide dankzij die verkooptechniek én een agressieve overnamepolitiek, uit tot een beursgenoteerd bedrijf met een jaaromzet van ruim 1 miljard euro.

In 2014 verkocht Coucke zijn bedrijf voor 3,6 miljard euro. Het leverde zijn investeringsvennootschap 1,45 miljard euro op, geld dat Coucke naast zijn uitstapjes in de sport vrolijk investeert in verschillende sectoren, van een bouwgroep tot dierenpark Pairi Daiza en het Nederlandse SnowWorld, eigenaar van de grootste indoor skipiste ter wereld.

Goede verkopers weten ook wat er te koop is, en toen Coucke net als de rest van het land vernam dat de brouwersfamilie Vanden Stock Anderlecht wilde verkopen, toonde hij zich andermaal een gewiekst zakenman. Terwijl andere kandidaten, zoals de rijke Rus Alisjer Oesmanov (aandeelhouder van Arsenal), bouwondernemer Paul Gheysens en mediabaas Wouter Vandenhaute (ook eigenaar van de Ronde van Vlaanderen) hun plannen uitgebreid besproken zagen in de pers, werkte Coucke achter de schermen aan de overname. De aandeelhouders gingen woensdag unaniem in op zijn voorstel.

Selfmade zakenman

Het lijkt op het eerste gezicht een merkwaardige zet. De Vlaamse selfmade zakenman, volks, tikkeltje ordinair en narcistisch, zanger van een carnavalshit (‘Couckenbak’), ooit fan van aartsrivaal Club Brugge en nu van ‘zijn’ Oostende, die het bourgeois bolwerk van Brusselse degelijkheid overneemt. Een fel zwetende voorzitter die in de kantine op de tafels danst, we zien het in de businessclub van het Astridpark nog niet zo snel gebeuren.

Maar op het tweede gezicht is het niet meer dan logisch: de ambitieuze Coucke ziet in Brussel veel meer groeimogelijkheden dan aan de kust. Anderlecht verkeert bestuurlijk en sportief in een winterslaap. Ondanks behoorlijke resultaten (negen keer kampioen sinds 2000) hunkeren de fans al jaren naar het champagnevoetbal van weleer en ook de plannen voor de vervanging van het gedateerde stadion zitten al geruime tijd in het slop.

De wervelwind Coucke moet de ingedommelde traditieclub weer tot leven wekken. Hij heeft ervaring in het voetbal, ervaring als zakenman en investeerder, en hij heeft een oorlogskas, luidt de redenering. Bovendien wilde de familie Vanden Stock, sinds 1971 aan het roer, graag een Belgische overnemer. Deze vrijdag wordt bekend of Coucke naast meerderheidsaandeelhouder ook meteen voorzitter wordt van Anderlecht. De overname moet tegen eind dit jaar, mooi op tijd voor de wintermercato, helemaal zijn afgerond.

    • Dirk Vandenberghe