VN vliegen vluchtelingen van Libië naar Italië

162 vrouwen, kinderen en bejaarden landden vrijdag op een vliegveld bij Rome. In Libië zitten zo’n 18.000 migranten vast onder erbarmelijke omstandigheden.

Vluchtelingen stappen vrijdag uit een vliegtuig van de Italiaanse luchtmacht op het vliegveld van Pratica di Mare bij Rome. Foto Massimo Percossi/EPA

De Verenigde Naties (VN) zijn vrijdag begonnen met het overvliegen van kwetsbare vluchtelingen vanuit Libië naar Italië. Dat heeft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om 162 kwetsbare vluchtelingen, zoals kinderen, bejaarden en vrouwen. Zij kwamen over in een vliegtuig van de Italiaanse luchtmacht. Later volgen meer vluchten.

Het is de eerste keer dat de VN eigenhandig vluchtelingen vanuit Libië richting Europa hebben overgebracht. In het Noord-Afrikaanse land zitten zo’n 18.000 mensen vast in detentiecentra voor migranten, meldt persbureau Reuters. De omstandigheden zijn daar dikwijls slecht. “Sommige geëvacueerden hebben ontzettend geleden. Ze zaten in onmenselijke omstandigheden vast”, zegt de UNHCR-functionaris die verantwoordelijk is voor de regio rond de Middellandse Zee.

Volgend jaar hoopt de UNHCR 10.000 mensen weg te halen uit de kampen in Libië. Zij komen niet allemaal naar Italië. Een deel wordt teruggenomen door de Afrikaanse landen waar zij vandaan komen.

Mensensmokkelaars

Sinds de val van dictator Gadaffi in 2011 hebben zo’n 600.000 migranten via Libië de oversteek naar Italië gemaakt. Dat kunnen zij alleen doen door mensensmokkelaars te betalen. Zij zetten de vluchtelingen op gammele bootjes, die vaak zinken. Dit jaar zijn daar volgens persbureau AP nog minstens 3.100 mensen bij omgekomen. In Libië zelf, ook in de kampen, staan de migranten bloot aan mishandeling en marteling, constateerde hulporganisatie Oxfam deze zomer. Sommigen worden zelfs verhandeld als slaaf.

Lees ook: Oxfam: verschrikkingen voor migranten in Libië

Afgelopen augustus nam het aantal migranten dat de Middellandse Zee oversteek vanuit Libië met meer dan de helft af. De Italiaanse en de Libische kustwacht gingen toen samenwerken om de stroom bootvluchtelingen tegen te houden. Hulporganisaties die vluchtelingen redden en naar Italië brachten, worden uit de zee geweerd. Libische en Italiaanse marineschepen slepen bootjes met migranten nu terug naar Libië.

    • Vincent Sondermeijer