VN leggen opnieuw sancties op aan Noord-Korea

De nieuwe resolutie, op initiatief van de VS, legt de export van olie en geraffineerd petroleum grotendeels aan banden.

De resolutie werd door de VN-veiligheidsraad vrijdag unaniem aangenomen.
De resolutie werd door de VN-veiligheidsraad vrijdag unaniem aangenomen. Foto Kena Betancur/AFP Photo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag opnieuw omvangrijke sancties aan Noord-Korea opgelegd omdat het land in november weer heeft geëxperimenteerd met een intercontinentale raket. Dat bericht Reuters.

De nieuwe sancties leggen negentig procent van de export van geraffineerd petroleum naar Noord-Korea aan banden, alsmede een groot deel van de olie-export. De sancties werden ingesteld op initiatief van de Verenigde Staten. De VS willen al langer dat met name dat China zijn olie-export naar Noord-Korea beperkt. Tot dusver weigerde China dit.

Dwangarbeid

Ook zorgen de sancties ervoor dat Noord-Koreaanse arbeiders niet langer dan twaalf maanden in het buitenland mogen werken. Dit was tot dusver 24 maanden. Noord-Korea heeft tienduizenden arbeiders die voor zeer lage lonen dwangarbeid verrichten in bijvoorbeeld Rusland. Het geld dat zij verdienen, gaat naar de staatskas.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

Wraakacties

Op 29 november experimenteerde Noord-Korea met een raket die het hele vasteland van de VS kan bereiken. Het is niet de eerste keer dat dergelijke grootschalige Amerikaanse VN-sancties worden opgelegd. In september werd de import van ruwe en bewerkte olie ingeperkt. Ook volgde er een verbod op de export van textiel.

Een maand eerder, begin augustus, stemden de VN al unaniem in met een exportverbod op onder meer kool, ijzer, lood en vis. Noord-Korea reageerde hierop door te dreigen met wraakacties en uitbreiding van het nucleaire wapenarsenaal. In november vroeg Pyongyang om verlichting van de “wrede sancties”.

Geïsoleerd

Volgens Nikki Naley, VS-ambassadeur voor de VN, geeft de nieuwe resolutie het duidelijke signaal af dat verdere tarting van de regels opgelegd door de internationale gemeenschap ertoe zal leiden dat Noord-Korea nog meer geïsoleerd raakt. Michael Kirby, die een onderzoek naar de schending van mensenrechten in Noord-Korea leidde, zei dat de sancties grote nadelige gevolgen zullen hebben voor de economie en dus voor de bevolking.

    • Maartje Geels