Verkiezingen door lot beslist in Virginia

Dat iedere stem telt, weet niemand momenteel zo goed als twee mensen in de Amerikaanse staat Virginia: de Democraat Shelly Simonds en de Republikein David Yancey.

In de strijd om een cruciale zetel in het Huis van Afgevaardigden in de staat, waar sinds de verkiezingen van 7 november de Republikeinen een meerderheid van één zetel hebben, blijken de stemmen te staken. Zowel Simonds als Yancey kreeg 11.608 kiezers achter zich in hun kiesdistrict in het zuidoosten van de staat rond het stadje Newport News. Twee jaar geleden won Yancey het district nog van Simonds met 57 tegen 42 procent. Voor 7 november hadden de Republikeinen een meerderheid van 66 zetels in het Huis van Virginia.

Het lot bepaalt nu naar wie de zetel uiteindelijk gaat. Wint Yancey, dan blijft het Huis in Republikeinse handen. Wint Simonds, dan zal de verhouding precies fiftyfifty zijn, moeten de partijen samenwerken en zijn de Republikeinen voor het eerst in zeventien jaar hun meerderheid kwijt.

Eerder deze week was het bijna al zover: nadat Yancey aanvankelijk met tien stemmen voor leek te liggen, leek het dinsdag na een hertelling of Simonds toch gewonnen had – met een meerderheid van één stem. Maar de euforie bij de Democraten duurde niet lang. Woensdag bepaalde een commissie van drie rechters dat één onduidelijk ingevuld stembiljet, dat daardoor eerst niet was meegeteld, toch voor Yancey was bedoeld, met de stakende stemmen tot gevolg.

De race wordt nu woensdag na Kerst door de Kiesraad van Virginia beslist. Daarbij worden papiertjes met de namen van de kandidaten in kokertjes gestopt, die vervolgens worden getrokken. Eén troost: de verliezer mag ook na een loting om nog een hertelling vragen, zegt de kieswet van Virginia.

    • Maartje Somers