Verenigde Naties

Erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël afgewezen

Meer dan honderd landen hebben donderdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten afgewezen. Met 128 tegen 9 stemmen werd een resolutie daarover aangenomen. Er waren 35 onthoudingen, Israël, de VS en enkele eilandstaten stemden tegen. De Amerikaanse president Donald Trump had vooraf gewaarschuwd dat landen die voor de resolutie zouden stemmen geen financiële hulp meer zouden krijgen van de VS. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde voor aanvang van de stemming uit naar de VN door de organisatie het „huis van leugens” te noemen, later verwierp hij de stemming. Hoewel maar negen landen tegen stemden, zei Netanyahu tevreden te zijn met „het grote aantal” tegenstemmen. (NRC)

    • Eva Cukier