Verdachte mishandeling dominee aangehouden

De 64-jarige Ebi Wassenaar werd zo zwaar mishandeld dat zij nog wordt behandeld in het ziekenhuis.

Foto Bas Czerwinksi/ANP

Een vijftigjarige man uit Tricht is vrijdag aangehouden op verdenking van poging tot doodslag of moord op dominee Ebi Wassenaar in het Gelderse plaatsje Rhenoy in november. Dat meldt de politie Oost-Nederland.

Het zou gaan om een pianostemmer met wie Wassenaar op de ochtend van de mishandeling een afspraak had, schrijft persbureau ANP. Vanaf het begin van het onderzoek was hij al bij de politie in beeld als verdachte.

Ernstig letsel

Op 21 november werd Wassenaar door haar partner zwaargewond aangetroffen in de protestantse kerk in Rhenoy waar zij werkzaam is. Haar schedel zou zijn ingeslagen met een hard voorwerp, schrijft ANP. Pas een week na de mishandeling kon zij aan de politie verklaren wat er was gebeurd. De 64-jarige dominee werd zo zwaar mishandeld dat zij met ernstig letsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar wordt zij nog steeds behandeld, aldus de politie.

Lees over de sfeer in Rhenoy na de mishandeling: Opeens is iedereen bang in het dorp

Kort na de mishandeling kreeg de politie een melding binnen van een reanimatie in Wadenoijen, ook in Gelderland. Het gaat vermoedelijk om de verdachte. Op de dag van het incident werd de man uit Tricht namelijk opgenomen met nog onbekende klachten. Vanwege zijn gezondheid kon hij niet eerder worden aangehouden voor poging tot moord of doodslag. Na de aanhouding werd hij overgebracht naar de penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen. Over een motief wil de politie niets zeggen.

    • Maartje Geels