Veertien jaar cel voor doden zwangere vriendin

De man stak zijn zwangere vriendin afgelopen zomer dood. Hij sloeg op de vlucht, maar kon snel worden opgepakt.

Foto Koen Laureij/ANP

Een 41-jarige man uit Lopik is vrijdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor het “op wrede wijze” doden van zijn zwangere vriendin. De rechter acht Teunis Z. verminderd toerekeningsvatbaar. De straf valt twee jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De man stak zijn vriendin afgelopen zomer dood in hun huis. Vlak daarvoor was in de woning een relatietherapeut aanwezig, maar deze was door Z. weggestuurd, samen met het dochtertje van zijn vriendin.

Vluchtpoging

Na de steekpartij sloeg de man op de vlucht. De volgende dag pakte de politie hem na een intensieve zoektocht op. In zijn auto werd een mes gevonden met bloed van het slachtoffer erop. Na zijn arrestatie bekende hij zijn vriendin te hebben gedood.

De advocaat van de man zei deze zomer dat hij had gehandeld in een “emotionele opwelling, een wanhoopsdaad”. Ook de rechter acht moord niet bewezen omdat hij geen vooropgezet plan had.

Hoewel de rechter hem verminderd toerekeningsvatbaar acht, is geen tbs opgelegd. Uit onderzoek is gebleken dat de man een autismestoornis heeft en deze is “niet behandelbaar”. Bovendien is de kans op herhaling klein, aldus deskundigen.

    • Belia Heilbron